2016. december 6., kedd

"Ínyenc" lekvár /füge és datolya/ házilag

Azt a nevet is kaphatta volna hogy különleges vagy "egyedi"  mert csak ezzel az egy üveggel készült! Hétvégén kaptunk gyerekektől fügét és datolyát. Pár darab kóstolása után  a megmaradtakból készítettem ezt a lekvárt , arra gondolva hogy  a karácsonyi sütemények közül  egyiket ezzel ízesítem!
                                                                                  

Hozzávalók:30 dkg gyümölcs /vegyesen füge és datolya/, 5 dkg cukor, 1 evő kanál citromlé, kés hegynyi mézeskalács fűszer keverék.
Elkészítése: Datolyát kimagoztam és feldaraboltam. Fügét szintén daraboltam és a kis kemény csücskét kivágtam. A gyümölcsöket edénybe  tettem leöntöttem 2 dl vízzel a citromlével  és feltettem főzni. Mikor már puha volt a gyümölcs akkor turmixoltam cukrot és a fűszert szórtam rá és ezekkel ismét  addig melegítettem még a cukor teljesen elolvadt. Ekkor üvegbe öntöttem majd lezártam.Nagyon finom íze van!(Sűrű finomság:)
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De jól kitaláltad, hogy milyen finom lesz majd a karácsonyi süteményekben :-)

Timi írta...

Ez egy igazi különlegesség!!! ♥

Anikó írta...

Meg soha nem gondoltam, hogy ilyen lekvárt lehet készíteni. Nagyon finom lehet süti vele! :) szép napot neked, drága Éva!

Éva írta...

Katalin köszi, gondoltam valami linzerbe töltöm!
Timi köszi!
Anikó nekem is csak azért jutott eszembe hogy ne menjen tönkre a gyümölcs! Köszi és hasonlókat kívánok Csenge mielőbb gyógyuljon meg!