2021. július 28., szerda

Az idén kicsit másként alakulnak a befőzési szokásaim...

... ennek egyszerű oka van amit gondolom sokan érzékeltétek már. Mint oly sok mindennek a zöldségnek és  gyümölcsnek  is  nagyon   elszaladt az ára! Akinek esetleg kertje van és szerencsés volt jó termése van  gondolom nincs ilyen gondja. Most eddig  amiket sikerült eltennem téli napokra  még annál is kevesebb mint amit évekkel ezelőtt eltettem és általában  nem előre tervezem  a befőzést mint régebben  elmentem megvettem  a gyümölcsöt előkészültem rá . Most  amikor kapok   pld. lányom hozott málnát   másnap gyorsan megcsináltam lekvárnak  amiből pár üveggel lett. Más alkalommal meggyet hozott 🍒 amiből  szintén  lekvárt készítettem. Egy alkalommal sikerült jó áron sárgabarackot vennem/ eddig csak ezért fizettem/ 🍑 ebből is lekvár lett! Napokban a szomszédasszonyom akinek kertjük van hozott nagyon friss gyenge uborkát de  mivel a hétre kovászos uborkánk  van nem szerettem volna hogy ez a kapott uborka tönkremenjen ezért  elkészítettem csalamádénak amit  többször készítettem már és nagyon finom!( Lemért uborka 80 dkg volt +2 db vöröshagyma egyéb hozzávalók az uborka mennyiségéhez mérten, az elkészítése itt megnézhető)

 

-  Az idén  maradok a régi befőzési szokásaimnál  semmi változtatást különleges ízeket   nem teszek a lekvárjaimba, csak a gyümölcs + cukor  és zselésítő anyag. Tervezek  még ha sikerül kevés szilvalekvárt és  lecsót majd eltenni  de ez marad augusztus hónapra/ anyukám mindig azt mondta hogy a lecsót augusztus végén a legjobb eltenni, szegény ha megélte volna ezeket az árakat lehet hogy azt mondaná hogy ráérek szeptemberben  !  Azért közbe ha véletlen folytán ismét kapok ezt -azt  gyorsan felhasználom és elteszem a "téli napokra" 

A nyár ízei téli napokra !

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Szépek lettek az uborkáid! Nálunk is készült már egy-két féle lekvár, befőttet és savanyúságot pedig Apukám csinált már és még fog is, ami részben a kertben terem 😊.

aranyos fodorka írta...

Én is figyelem az árakat és "lecsapok", ha valahol elfogadhatót találok, ill. idén kaptam némi segítséget (ismeretség révén) - de tény, a csillagokba ugrottak az árak és valahogy a nyugdíjam nem ugrott utánuk...Viszont én is úgy vagyok vele, hogy amit én tettem el, arról tudom, mi van benne - tehát maradok a régi szokásaimnál, még ha néha "luxusnak" is tűnik....

Tiffanylda írta...

Igazad van, Éva! Mindent, amit kapsz, csapj le rá, mert horror árak vannak! Nekem új szokásom délben, délután járni a piacra (nem direkt, csak ha egyébként is a városban vagyok). Akkor már mindenki szabadulna a portékájától és olcsón lehet kifogni gyümölcsöt. Így sikerült 550 Ft-ért meggyet vennem két alkalommal is, ami ment a lekvárba. A málnával nincs szerencsém - eddig nem volt -, de van a kertünkben rengeteg szeder, úgyhogy az pótolja!
A lecsóval mindenképp várd meg a szeptembert! A savanyúnak való paprikát is akkor szoktam venni, sokkal olcsóbb.

fenci írta...

Hajajj, az árak felénk is borzasztóak a piacon - de a nagybani piacon elfogadható, csak hát ott a minimum is 10 kg-nál kezdődik. De igy főztem be 30 kg barackot és úgyanennyi padlizsánt is sütöttem :-) de rengeteg munka egyszerre. És marad még az, ami megterem a kiskertben, azt konzerválom rendszeresen.

Éva írta...

Katalin köszönöm, gondolom apukád savanyúságai is nagyon finomak a lekvárról már nem is beszélve:)
aranyos fodorka akkor mostanában figyelő állásban leszünk:-))
Tiffanylda nagybanira nem járok komplikált lenne hazahoznom a cuccot, inkább várok türelmesen:)
fenci elhiszem hogy sok munka van vele de különösen ahol nagy a család megéri vele dolgozni.

horimarika írta...

Nagyon sok háztartásban gond az idei gyümölcs és zöldség ár. Füge, paradicsom, padlizsán, fűszerek vannak az udvarban, anyukámnál is több minden. Főleg azokból garázdálkodok.
Mi a munkahelyemen elkezdtük a cserekereskedelmet! Mentaszörpért kaptam vaddisznósonkát, paradicsompalántáért csicsókát, fülbevalóért rebarbarát...

Éva írta...

horimarika szerencsésnek mondhatod magadat ebből a szempontból hogy van miből válogatnod. A munkahelyi "cserekereskedelem" ötletes és hasznos:)

Ani írta...

Milyen jól gondoskodik rólad "valaki". Az árak ellenére is tudsz befőzni. Ügyes vagy.

Éva írta...

Ani örülök hogy ha nem is sokat de azért tudok eltenni ezt azt ami jól jön majd télen:)