Aludttej helyett: 1 dl aludttej helyett: 1 evőkanál tejföl pár csepp citromlé és kb. 1/2 dl tej összekeverve
Citrom helyett: használhatunk konyhai ételecetet.
Ha kevés a zsemlemorzsánk: egyharmad arányban pótolhatjuk keményebb sajt reszelékével, panírozásnál még finomabb lesz az étel.
Tojás hiányában: ( ha az étel jellege megengedi) használhatunk nyers, lereszelt burgonyát.
Zsír vagy olaj és margarin egyenértékű lehet bármilyen étel elkészítésénél.
Sütemény vagy tészta készítésekor a vaj és a margarin egyenértékű.
A különféle hústöltelékekbe rizs helyett főtt árpagyöngyöt, főtt szójagranulátumot vagy főtt, hántolt kölest használni .
Bizonyos édességek készítésekor kalács helyett megfelel az édes kétszersült vagy a zsúrkenyér.
Cukrozott gyümölcs helyett : használhatunk a süteménybe kemény, besűrűsödött , apróra vágott lekvárt, vagy dzsemet, kimagozott apróra darabolt befőttet, főtt narancs vagy citromhéjat, mazsolát.
A palacsintatésztába tej helyett: csak szódavizet is keverhetünk
Csokoládé helyett: megfelel a kakaó is. Ekkor azonban ( az édességétől függően) kevés cukrot, vajat vagy margarint kell beletenni az édességbe.
Író helyett: 1 bögre tejbe 1 evőkanál ecetet teszünk elkeverjük és 5-10' pihenés után használhatjuk.
Jó ha van más megoldás is !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése