Tejföl helyett: használhatunk aludttejet vagy kefirt, vagy joghurtot, vagy ha egyik sincs kéznél, akkor 2 dl tejben elkeverünk 1 teáskanál lisztet, majd a forrásban lévő ételhez adjuk. Ha felforrt, pár csepp citromlével enyhén pikánsra savanyíthatjuk.
Aludttej helyett: 1 dl aludttej helyett: 1 evőkanál tejföl pár csepp citromlé és kb. 1/2 dl tej összekeverve
Citrom helyett: használhatunk konyhai ételecetet.
Ha kevés a zsemlemorzsánk: egyharmad arányban pótolhatjuk keményebb sajt reszelékével,panírozásnál még finomabb lesz az étel.
Tojás hiányában: ( ha az étel jellege megengedi) használhatunk nyers, lereszelt burgonyát.
Zsír vagy olaj és margarin egyenértékű lehet bármilyen étel elkészítésénél.
Sütemény vagy tészta készítésekor a vaj és a margarin egyenértékű.
A különféle hústöltelékekbe rizs helyett tehetünk főtt árpagyöngyöt, főtt szójagranulátumot vagy főtt, hántolt kölest.
Bizonyos édességek készítésekor kalács helyett megfelel az édes kétszersült vagy a zsúrkenyér.
Cukrozott gyümölcs helyett : tehetünk a süteménybe kemény, besűrűsödött , apróra vágott lekvárt, vagy dzsemet, kimagozott apróra darabolt befőttet, főtt narancs vagy citromhéjat, mazsolát.
A palacsintatésztába tej helyett: csak szódavizet is keverhetünk
Csokoládé helyett: megfelel a kakaópor is. Ekkor azonban ( az édességétől függően) kevés cukrot, vajat vagy margarint kell beletenni az édességbe
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése