A/ tészta/quiche alapreceptje ( 25 cm. átmérőjű lepényhez) : 25 dkg. liszt, 10 dkg. hideg vaj esetemben margarin, 3-4 ek. jéghideg víz, 1 db tojás, csipet só.Elkészítése: A kis darabokra vágott margarint összemorzsoltam a liszttel , hozzátettem a tojást , sót és a vizet. Összegyúrtam alaposan majd hűtőbe tettem 1 órát pihenni. Leírok pár receptet a tésztához ! Most én ezt készítettem el, bár a többi is nagyon vonzó !
1. Hagymás-csirkés quiche
Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 20 dkg. csirkemell, 2 ek. olaj, 1 közepes fej hagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 10 dkg. reszelt sajt, 3 db tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín amit én most helyettesítettem 2 ek. tejföllel, só, bors.
Elkészítése: A csirkemellet apró kockákra vágtam sóztam borsoztam és az olajon kicsit megsütöttem. A hagymát paprikát paradicsomot szintén felkockáztam.A tojásokat felvertem és hozzákevertem a tej-tejföl keverékét. A tésztát kinyújtottam és egy piteformába tettem úgy hogy a szélén is legyen tészta. 180 fokos sütőben elősütöttem 10' majd kivettem és a tésztára szórtam a hagymát , a paprikát-paradicsomot erre a csirkemellet majd ráöntöttem a tojásos masszát és reszelt sajtot. Volt itthon kb. 5 dkg. juhtúróm ezt is rámorzsoltam és kis szárított kaporral szórtam meg a tetejét. Sütőben 200 fokon még 30' sütöttem.
(Azért választottam most ezt mivel éppen volt kevéske csirkemell hozzá)
********
2.Spenótos quiche
Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 25 dkg. spenót/mirelit is lehet/,só, bors, szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg. reszelt sajt, 1 kanál vaj, 3 db tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A spenótot kevés vajon pároljuk át, adjuk hozzá a zúzott fokhagymás, ízesítsük sóval, borssal, A felvert tojásokat keverjük el a tej-tejszín keverékével, sózzuk meg egy picit, és reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót. A spenótot rendezzük el az elősütött tésztán szórjuk meg reszelt sajttal, és öntjük rá a tojásos keveréket. 180 fokos sütőben süssük kb. 35 '.
****
3.Szalonnás-póréhagymás sajtos quiche
Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 4 tojás, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 10 dkg szalonna, kis kockákra vágva, fél szál póréhagyma, felkarikázva, 10 dkg. reszelt sajt, só, bors.
Elkészítése: Még elősül a tészta a tojásokat felverjük, ízesítjük sóval, borssal, majd keverjük el a tejszín és tej keverékével. Szórjuk bele a szalonnát és a felkarikázott póréhagymát, keverjük bele a reszelt sajtot. A sütőből kivéve öntsük a tésztára a tojásos keveréket, és süssük még kb. 30'. A tetejére szórhatunk petrezselymet, snidlinget.
****
4.Paradicsomos-bazsalikomos-sajtos quiche
Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 1 nagyobb paradicsom felszeletelve, 1 ek. olaj, 1 fej hagyma felszeletelve, 1 ek. friss bazsalikom felaprítva, 3 tojás, 10 dkg. reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors.
Elkészítése: Még sül a tészta verjük fel a tojást, sózzuk- borsozzuk, adjuk hozzá a tej-tejszín keverékét, a felaprított bazsalikomot, és reszeljük bele a sajtot. Az elősütött quiche aljára szórjuk rá a hagymát, majd rendezzük el rajta a paradicsomkarikákat. Öntsük rá a tojásos keveréket, locsoltjuk meg a kanálnyi olajjal, és 180 fokos sütőben süssük még kb. 30'.
Ui: A tészta sütési technikája mindegyik receptnél hasonló elő kell sütni!
Remélem kedvet kaptok hozzá és elkészítitek valamelyiket! Biztos hogy én elkészítem még belőle valamelyiket, mert nagyon ízlett! / A tejszínt helyettesíthetitek tejföllel én úgy csináltam/
7 megjegyzés:
Nagyon jól hangzik mindegyik, Éva!:)
Majd én is kipróbálom őket, ha megint lesz konyhám:)
Jó kis változatok, ahogy végignéztem őket, mindet szeretem. Talán a spenótost hagynám utoljára, mert erősen húsevő vagyok. :)
Ez a jó a quiche-ben, hogy sokféleképpen variálható és finom is! Azért felfedeztem egy-két új hozzávalót nálad magamnak :)
Még évekkel ezelőtt szerettem meg Angliában, ami fura mert ez egy francia étel, de az angoloknűl is igen népszerű. Nálam padlizsános-cukkinis-hagymás vagy spenótos készül legtöbbször.
Finom étel, néha szoktam készíteni, éppen abból ami van a hűtőben.
Jól néz ki a tányérodon!
Én gombásat készítettem legutóbb, igaz leveles tésztából:) A tied is fincsi:)
Roza örülök hogy tetszik. Kívánom hogy mielőbb minden a helyére kerüljön szép kis konyhádban és kedvedre süssél-főzzél!
Gabriella örülök hogy tetszenek, én a spenótosan ki sem próbálom mert azt nem szeretem.
Vicuska örülök hogy tetszik, én ezzel az elnevezéssel mint lepényféle még eddig nem is találkoztam.
Borso akkor neked már ez nem újdonság.A hagymást én is szívesen kipróbálnám.
HajniZoli örülök hogy tetszik, köszi!
Kati gombás az csak jó lehet,köszi!
Megjegyzés küldése