2018. október 23., kedd

Puha foszlós mákos kalács


Hozzávalók: tészta:50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 2 db tojássárgája, 1 csipet só, 5 dkg olvasztott vaj/margarin, 2,5 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, töltelék: 20 dkg őrölt mák, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, tetejére: 1 tojás + 2 evőkanál tej.
😉
Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem a cukrot  élesztőt és kevés lisztet hagytam felfutni. Kimért liszt közepébe tettem a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval és bedagasztottam. Letakarva hagytam pihenni 50'. Közben előkészítettem a tölteléket a mákot a porcukorral  összekevertem a tejet felforrósítottam és ráöntöttem a mákos keverékre összeforgattam és hagytam hűlni.A megkelt tésztát kétfelé vettem egyenként kinyújtottam téglalap formára és megkentem a töltelékkel majd feltekertem. Vajjal kikent liszttel megszórta tepsibe pakoltam a két tésztarudat egymástól kicsit távolabb és még 30' pihentettem. Felvert tojás és tej keverékével megkentem és előmelegített sütőben 180 C fokon 30' sütöttem. Hagytam hűlni majd szeleteltem és porcukorral beszórtam😋
forrás: innen 
Jó étvágyat kívánok  !

5 megjegyzés:

Timi írta...

Még sosem csináltam mákos kalácsot, így ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!!!

Katalin írta...

De finomat sütöttél, most jöhetne egy szelet belőle :-)

Ani írta...

Nagyon csábító!

undercover írta...

Éva, nagyon jó vagy kelt kalácsokban, a képről is látszik, milyen puha é foszlós.

Éva írta...

Timi akkor már éppen ideje hogy kipróbáljad:-)) Váljon egészségetekre!
Katalin akár még most is megtudnálak kínálni mert az egyik rúd a mélyhűtőben landolt:-))
Ani köszi!
undercover köszi, szeretem is a kelt tésztákat:)