2021. november 16., kedd

Túrós rétes "Ízőrzők" Aldebrő

A valódi elnevezése ennek a sütinek " Túrós rétes debrői hársba áztatott  mazsolával". A sütemény nagyon megtetszett de  nem rohantam azért bort venni😊 kevés rumaromával ízesített vízbe áztattam a mazsolát helyette. A tésztát teljes egészében elkészítettem de a felét  mélyhűtőbe pakoltam  így a  töltelék felével készítettem el a rétest most ezt írom le


Hozzávalók: tésztához: 30 dkg liszt, 1 db tojás, 6 evőkanál tejföl,/ kenéshez:10 evőkanál olvasztott sertészsír, 5 evőkanál liszt, töltelék: 1/2 kg  túró, 1 felvert tojásnak a fele, csipet só, 3 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, tészta kenéséhez: tejföl és olvasztott sertészsír

🍂

Elkészítése:Lisztet a tojással és a tejföllel összegyúrtam, enyhén lisztes deszkán vékonyra nyújtottam.  10 evőkanál olvasztott zsír és 5 evőkanál liszt keverékével lekentem és feltekertem mint a bejglit.  Ezt a rudat 5 felé vágtam és tányérra téve hűtőbe pakoltam még a tölteléket kikevertem.  Túrót villával áttörtem  hozzátettem a tojást, csipet sót, tejfölt, kétféle cukrot és a lecsepegtetett mazsolát  jól összekevertem. Hűtőből kivett tészta darabot egyenként/ 2 db használtam fel most/ kinyújtottam vékony téglalap formára  átkentem tejföllel és a középső részre  csíkban megtöltöttem a töltelékkel ráhajtottam a tészta felső részét ismét lekentem tejföllel tettem rá tölteléket és most a tészta alsó részét borítottam a töltelékre amit ismét tejföllel kentem le. Zsírral kikent tepsibe pakoltam a rudat, majd mikor a másik rudat is így elkészítettem a tészta tetejére kevés olvasztott zsírt locsoltam  és a rúd oldalát is átkentem vele. Előmelegített sütőben 220 C fokon 30' sütöttem hagytam hűlni csak ezután szeleteltem és szórtam meg porcukorral😋

Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Guszta, jöhetne egy-két szelet belőle 😄!

Éva írta...

Katalin köszi, szívesen megkínáltalak volna de már a mélyhűtőbe tett részt is felhasználtam almásnak és az is elfogyott bocsi:)