Hozzávalók: 20 dkg liszt,
1 dkg élesztő,
1 db tojás,
2,5 dl tej,
5 dkg cukor, olaj vagy zsír a kisütéshez, ízesítéshez: lekvár
Elkészítése: a lisztet egy edénybe öntöttem, közepébe mélyedést csináltam, ebbe öntöttem 1 dl langyos tejet, hozzámorzsoltam az élesztőt, 2 dkg cukorral és kissé megkelesztettem. A kovászhoz kevertem 1 db tojássárgáját, a sót a többi tejet és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig jól felvertem. Egész lágy lesz a tészta. 1/4 órát pihentettem. Ezután hozzákevertem a 1 db tojásfehérjének felvert habját, azzal még néhány percig kelesztettem. Tarkedli sütőben ( vagy tükörtojás sütőben) pici olajat forrósítottam és olajba mártott evőkanállal a tésztából a formába kanalaztam, lassú tűzön - hogy a közepe is átsüljön- mindkét oldalát megsütöttem.Cukorral meghintve, lekvárral, melegen tálaltam.
Jó étvágyat kívánok !
3 megjegyzés:
Hát ez csuda jó, de régen ettem pedig szeretem. Na majd sort kerítek rá.
Lívia: Köszi! Látod, látod elfelejtkezel erről a finomságról?:-)
Jajj de guszta! Úgy megkívántam, ezer éve ettem, pedig milyen egyszerű elkészíteni...Be kéne szereznem egy tarkedli sütőt. :)
Megjegyzés küldése