Hozzávalók(fél adagból készítettem amiből 8 db lett) 25 dkg. liszt, 1 mk. só, 1,5 dl tej, 1 tk. cukor, 1,5 dkg. élesztő, 1/2 dl olaj, 1 db tojás/felverve fele a tésztába a másik fele kenni/, kevés zsír a tepsi kenéséhez.
😊
Elkészítése: Meglangyosítottam a tejet, cukrot és az élesztőt beletettem és hagytam hogy felfusson. A lisztbe szórtam a sót a felvert tojás felét és a megkelt élesztőt. Bedagasztottam közben apránként tettem hozzá az olajat. 3/4 órát pihentettem letakarva a tésztát. Ezután enyhén lisztes deszkára borítottam ujjnyi vastagra kinyújtottam majd 2 cm. széles csíkokra vágtam és egyenként megsodortam és perecnek formáztam. Mielőbb a tészta formázásához kezdtem feltettem egy fazékban vizet főni. Mikor már erősen főtt a víz akkor tettem a pereceket bele a vízbe /azért hogy kényelmesen lehessen kivenni először csak kettesével pakoltam / 1-2' után kivettem a vízből egy lyukacsos szedőlapáttal így lecsurgott a víz és zsírral kikent tepsibe pakoltam. Mikor elkészültem az egésszel akkor a maradék felvert tojással megkentem és köménymag só keverékével megszórtam. Előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 25' sütöttem. Perecet már sütöttem, de ez egészen más igazi "békebeli" finom perec!😋
Jó étvágyat!
7 megjegyzés:
Nagyon guszta!
Valamelyik műsorban volt, hogy perecet csináltak, és mikor kifőzték a perecet napokig állni hagyták, majd utána sütötték kemencében. Érdekes volt!
De szuper, igazi böjti finomság. Képzeld, én idén a csokiról mondtam le a böjti időszakban, számomra ez ezerszer nehezebb mint a húst nem enni....kicsit már vannak elvonási tüneteim...de tartom magam! :)
Nagyon jó! Én még sosem sütöttem perecet :)
De jól néznek ki! Egyszer én is csináltam hasonlót :-)
Anikó köszi!
teller-cake köszi! Nekem most úgy alakult hogy már harmadik hete egyáltalán nem kívánom a húst böjtölök, de lehet hogy az édesség nekem is gondot okozna!
janka kovács pedig nagyon finom!
Katalin köszi!
Nagyon szép pereceket készítettél! Tetszetős recept! :)
Csigabige örülök hogy tetszik!
Megjegyzés küldése