2019. szeptember 17., kedd

Szilvalekváros csavart fánk "Ízőrzők" Penyige

Most is mint általában igencsak csökkentenem kellett a recept hozzávalóinak mennyiségét.Azt írom le amiből nálam készült  és ebből : 14 db lett😉
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, csipet só, 1 db tojás, 2 dkg friss élesztő, szilvalekvár, olaj a sütéshez.
🌻
Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt teáskanál lisztet kevertem bele és hagytam felfutni. Kimért lisztet összemorzsoltam a vajjal hozzátettem a  felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam lágy tésztát kaptam amit letakarva hagytam duplájára kelni. Lisztes gyúrótáblára borítottam ahol kezemmel szétlapogattam  a  tészta alsó szélétől  kb. 1 cm-re csíkban  szilvalekvárt kanalaztam és a kihagyott tésztát/1 cm/ ráhajtottam a lekvárra kicsit lenyomtam ujjammal ezután késsel végigvágtam és  megsodortam . Ezt a rudat kb. 15 cm hosszú darabokra vágtam  és egyenként  megcsavartam. A tészta többi részéből  is így  formáztam és addig kelt a tészta még az olajat megforrósítottam .  A tészta mindkét oldalát pirosra sütöttem mikor kihűlt akkor szórtam meg porcukorral😋 

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon guszta, szeretem :-) Megsütöttem én is, még régebben, nagyon finom :-) Viszem a kisadagos receptedet, mert így nem kell az enyémből visszaszámolgatni /már annyira unom a visszacsökkentést állandóan, de hát muszáj 1 főre, nem lehet hatalmas adagokat készíteni./

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki, a szilvalekvárral nagyon finom lehetett! Egy-kétszer én is sütöttem már hasonlót, farsang idején, de most is szívesen megenném :-)

Éva írta...

Anikó köszi.ez a mennyiség is két napig kitartott nekünk.
Katalin köszi, töltött fánkot már én is sütöttem igaz jó régen most láttam a műsor ismétlésben és úgy megkívántam. Férjuram meg azt eszik amit sütök igaz a krémes süti jobban csúszna:-))

Ani írta...

Még sosem gondoltam töltött fánkra. Milyen jó ötlet! Nagyon szépek lettek.

Éva írta...

Ani egyszer próbáld ki nagyon finom, köszi.

Okki írta...

Hasonló csavart fánk nálunk is készült, csak nem került bele szilvalekvár. Amikor újra sor kerül rá,majd én is megtöltöm, attól csak még finomabb lesz. :)

Éva írta...

Okki próbáld ki biztos nem bánod meg mert finom.Váljon egészségetekre!

Vera írta...

Eleve nem lehet rossz, kelt tésztából készült!