2021. május 25., kedd

Hagymás- burgonyás pogácsa "Ízőrzők" Gomba

 Most is mint már oly sokszor   a receptet csökkentett mennyiségből készítettem  azt írom le😊

Hozzávalók: 1,5 dkg friss élesztő, 1 mk. cukor, 25 dkg liszt,  25 dkg főtt áttört burgonya, 2 db /18 dkg volt/ vöröshagyma, kb. 5 dkg sertészsír, kb. 1/2 dl tej,  só ízlés szerinti mennyiségben.

🌷

Elkészítése: Megpucoltam a krumplit feldaraboltam és enyhén sós vízben puhára főztem. Leszűrtem  áttörtem és kicsit hagytam hűlni. Még főtt a krumpli, hagymát megpucoltam felkockáztam és zsíron megdinszteltem ezt is  félre tettem. Langyos tejbe tettem a cukrot élesztőt belemorzsoltam és hagytam felfutni. Kimért lisztet a krumplihoz tettem a hagymával és a már felfutott élesztővel együtt sóval ízesítettem és bedagasztottam a tésztát . (Ha szükséges még lehet hozzá tejet tenni.) Letakarva  kb. 3/4 órát pihentettem. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam átgyúrtam  kinyújtottam 1,5 cm vastagra  késsel bevágtam a tetejét  a tésztának és kiszaggattam. Zsírral kikent tepsibe pakoltam. A tésztát tetejét is olvasztott zsírral kentem meg. Előmelegítettem a sütőt addig kelt még a tészta és  200 C fokon 25' sütöttem.😋

Jó étvágyat kívánok!

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett, a sült hagymától pedig biztos jellegzetes, különleges ízű lett!

Éva írta...

Köszi Katalin finom volt!

Ani írta...

Nahát! Gomba itt van a szomszédban, de még nem is hallottam erről a pogácsáról. Nagyon finom lehetett. Szeretem a sült hagymát.

Éva írta...

Látod Ani én messzebb lakom és mégis tudok erről a finomságról. Ha szereted a hagymát akkor érdemes elkészítened mert nagyon finom lett a pogácsa:)

teller-cake írta...

De jól esne most egy darab belőle, nagyon finomnak látszik! :-)

Éva írta...

teller-cake tettem pár darabot a mélyhűtőbe mert a lányom is szereti a krumplis pogácsát, kiveszek belőle induljál el mire ideérsz jó is lesz és szívesen megkínállak:)