2021. november 7., vasárnap

Házi kenyér "Ízőrzők" Abasár

Sok kenyér receptet  teszteltem már eddig is , most ezen volt a sor 😉 Egy gondom adódott,  nekem külön  sütőformám kenyérhez  aminek még teteje is lenne nincs  de megoldottam kerek jénaiban sütöttem kicsit kevesebb mennyiségből ezt írom le


Hozzávalók: öreg tésztához(amit előző nap estéjén állítottam össze) borsónyi kb. 0,3 dkg élesztő , 15 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál étolaj, kb. 1 dl vízzel összekevertem  és letakarva hagytam másnapig. + 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál étolaj.

🍂

Elkészítése: Tálba kimértem a lisztet hozzátettem a  kovászt   és a többi hozzávalót  amihez apránként adagolva a langyos vizet bedagasztottam a tésztát  letakarva hagytam kelni 1 órát. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát ellapogattam szögletes formára két hosszabbik oldaláról középre hajtottam a tésztát  ezután a keskenyebb oldalról feltekertem  formáztam kicsit és zsírral kikent jénaiba pakoltam. Kevés ideig itt is hagytam kelni majd késsel bevágtam és vizes  ecsettel átkentem . Jénai tetejét rátettem és előmelegített sütőben 220 C fokon 30 ' sütöttem óvatosan levettem az edény tetejét  és még 15' sütöttem. Rácson hagytam  hűlni.

 📌Mire észrevettem  férjuram már megszegte a kenyeret és zsírral megkenve hagymával falatozta azért  egy levágott szelet kenyeret is   mutatok ami nagyon finom😋



Jó falatozást kívánok !

6 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép lett ez a kenyered is! Nagyon profi vagy már 😊. Képzeld múltkor mi is sütöttünk egy kisebb kenyeret, amint rákekül a sor, hozom. Egész jó lett, meg voltunk vele elégedve 😄.

Éva írta...

Katalin köszi. Látod csak elkezdeni volt hosszadalmas és biztos sokkal finomabb mint a bolti. Ezután sütheted majd a finom péksütiket sorba :)

aranyos fodorka írta...

Szép lett. Én ugyan másképp, más alapanyagokból sütöm, de egyszer ezt is kipróbálom.
És olyan egyszerű a kenyérsütés. nem is értem az embereket, miért eszik/veszik azt a vacak boltit....

Éva írta...

aranyos fodorka köszönöm. Van hogy félbarnát sütök vagy csak simán élesztővel de talán az öreg tésztával készült még finomabb. Nem szeretem azt mondani az ennivalóra hogy rossz, de sajnos hogy a bolti nem egy tartós sem a kenyér sem a kifli manapság. Az ára viszont kúszik felfelé:)

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon szép lett a kenyered! Én is szívesebben eszem azt, amit otthon sütök.

Éva írta...

Köszönöm Évi , jobb is a sajátunk legalább tudjuk hogy miből készült:)