2021. november 11., csütörtök

Márton kifli

Apósom és sógorom  emlékére  bár  Márton   naphoz köthető hagyományos  ételek készítése nem volt szokás családjukban. Pár évvel ezelőtt Katalin süteménye felkeltette érdeklődésemet de sajnos valahogy mindig elmaradt  a kipróbálása eddig,  mert most igaz csak kis adagból de elkészítettem 😊


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 6 dkg vaj, 1 tojássárgája, citrom reszelt héja, csipet só,szilvalekvár, tészta kenéséhez: tojás


Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem  teáskanál cukrot és az élesztőt hagytam felfutni. Puha vajat a cukorral és a tojássárgájával elkevertem tejjel felengedtem és a kimért liszthez tettem a már felfutott élesztővel , csipet sóval és  reszelt citrom héjával. Bedagasztottam a tésztát és letakarva hagytam duplájára kelni.  Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam  a már megkelt tésztát kétfelé vettem és egyenként  átgyúrtam majd kinyújtottam kerek formára ezután 8 cikkre vágtam  a  szélesebb felére tettem  a lekvárból majd  egyesével feltekertem és  sütőpapírral bélelt tepsibe raktam.  20' pihenés  után  a tésztát  felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem. Porcukorral megszórtam  nagyon finom !

Jó étvágyat kívánok!


4 megjegyzés:

Katalin írta...

Örülök hogy megsütötted, és hogy ízlik is 😊. A lekváros kifliket mi is szeretjük, szilvalekvárral nagyon jó lehetett!

teller-cake írta...

Profi választás a mai napra liba helyett. 😀

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon szépek lettek! Mi is szeretjük a lekváros sütiket, főleg Anyukám. Lehet, hétvégén megsütöm én is. :)

Éva írta...

Katalin előbb utóbb csak elkészítettem kár volt eddig várni nagyon finom volt köszi.
teller-cake köszi.
Évi köszi, sok sikert váljon egészségetekre!