2021. november 14., vasárnap

Tepertős pogácsa

Alcímnek írhatnám akár azt is hűtőben talált apróságok felhasználásával készült pogácsa😁

 

Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 1 db tojássárgája, 12 dkg darált tepertő, 3 dkg margarin, 1 mk. őrölt bors, 2 tk só, 2 dkg friss élesztő, 1/2 dl langyos tej, 1 mk. cukor, 1,5 dl tejföl + kefir keveréke .

🍂

Elkészítése:  A  langyos tejbe tettem a cukrot és az élesztőt hagytam felfutni. Kétféle lisztet tálba  mértem hozzá tettem a tepertőt és a margarint összemorzsoltam majd a többi hozzávalókkal bedagasztottam a tésztát. Letakarva fél órát pihentettem. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam  majd kinyújtottam és hajtogattam letakarva ismét fél órát pihentettem.  Az idő letelte után ismét kinyújtottam a tésztát  és hajtogattam majd fél órát pihentettem. Ezután  ujjnyi vastagra nyújtottam késsel bevagdostam a tésztát és kiszaggattam sütőpapírral bélelt tepsibe raktam egymástól távolabb  tojás fehérjével megkentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem😋

Jó étvágyat kívánok !

9 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

No, a félresikerült kiolvasztott zsírszalonna maradékából ma próbálok valami ilyesmit sütni. Nem tudom, sikerül-e, majd megírom...

Katalin írta...

Nagyon guszták lettek, és ugyanolyan finom is lehetnek! Ilyen csúnya őszi időben jól esik a meleg szobában elmajszolni egy-két finom tartalmas pogit 😊.

Éva írta...

aranyos fodorka láttam hogy jártál kommenteltem volna de nem sikerült írni. Na olyan csomagot biztos hogy nem veszek, régen de sokszor sütöttem zsírnakvaló szalonnát és milyen finom volt. A tepertőd pogácsának biztos jó lesz, sok sikert váljon egészségedre.
Katalin köszi finom volt mint általában most is a végén pár darabot már teával vacsorának betoltam.

Ani írta...

Hogy tudtál ledarálni 12 dkg töpörtyűt? A fele a darálóban marad. Vagy többet készítesz és másra is felhasználod? Nagyon helyesek lettek egyébként. Mi is szeretjük a pogácsát.

Éva írta...

Ani dobozos tepertő volt és a megmaradt apró törmeléket daráltam le ami ennyi volt. Köszi.

aranyos fodorka írta...

A pogácsa - szerencsére jó lett ! :-)

Éva írta...

aranyos fodorka örülök hogy feltudtad legalább használni a tepertőt, váljon egészségedre!

Gerdi írta...

A tepertős pogácsa gyerekkori kedvenc, mondhatni a pogácsák királya. Számomra. Mégis olyan ritkán készül. Muszáj lesz vennem hozzá tepertőt...

Éva írta...

Gerdi nálunk is főleg mi felnőttek szerettük és szeretjük csak mint általában mostanában minden még a tepertő is nagyon drága. Zsírnakvaló szalonnából régen sokszor csináltam tepertőt de azt pedig nagyon ritkán lehet kifogni:)