2021. november 27., szombat

"Üvegablakos" mézeskalács díszek blogjátékra !

Katalin  blogjátékára szeretném elküldeni  ezt  a házilag elkészíthető  finomságot amit egyébként a  karácsonyfánk díszeként is felhasználhatjuk! Pár évvel ezelőtt   már nálunk is fánk egyik dísze volt🎄


Mézeskalács alaprecept hozzávalói: 34 dkg liszt, 12 dkg vaj/margarin, 20 dkg méz, 2 db tojássárgája,
1 tk. szódabikarbóna, 2 tk. mézeskalács-fűszerkeverék. + a  figurákhoz töltetlen kemény cukorka összetörve. (Elég nagy  mennyiség  lett volna   ezért a leírtnak csupán a feléből készítettem )
🎄
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrtam /ilyenkor még lágy a tészta/ fóliába tettem és hűtőben kell legalább 3-4 órát pihentetni vagy este összeállítani és másnap sütni. Én ezt a megoldást választottam.Másnap  gyúrótáblát jól beliszteztem és kinyújtottam a tésztát 4-5 mm vastagra majd  különböző formákkal kiszúrtam. A díszekhez olyan formát kell választani aminek kisebb kiszúróval kitudjuk a közepét szúrni. A forma felső részére szívószállal csináltam kis lyukat .Sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam a tésztákat és előmelegített sütőben 180 fokon  5' sütöttem  ekkor már kezdtek kicsit nőni ekkor kivettem a sütőből és előzőleg a cukorkákat apróra összetörtem ebből szórtam a lyukas formák közepébe keveset majd tovább sütöttem még 5'. Kicsit hagytam a tepsiben hűlni majd próbaként pár darab díszbe megkötőt tettem.  A tészta nagyon finom puha! Lehet még csiszolni a díszek küllemén mert gyakorlatban tudtam meg hogy mennyi összetört cukorkát  szórjak !  .(Jobb oldalon az egyik szív mögé tettem egy kis gyertyát) 
Sok sikert és kellemes készülődést !

5 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon szépek Éva, jó ötlet a cukor-üveg. És milyen gyors voltál!

Katalin írta...

Köszönöm Éva a jelentkezésedet, nagyon szépek a mézeseid. Ez egy szuper ötlet az ablakkal 😊.
További kellemes készülődést!

Éva írta...

teller-cake köszönöm.
Katalin köszi, örülök hogy játékos lett most a kedvünk:-))

aranyos fodorka írta...

Én bizony még hozzá sem kezdtem a karácsonyi süti(k)hez - de mivel csak kétfélét készítek (ja nem, hármat...) ráérek még. A grillázsos ostyából megmaradt tojásfehérjéből a habcsók, ill. az elhagyhatatlan linzerkoszorúk - nekem ezek a kedvenceim....

Éva írta...

aranyos fodorka ez nekem is régen elkészített süteményem csak a játék kedvéért jelentettem meg ismét. Karácsonyi sütemények nálam is csak a régi jól beváltak lesznek mennyisége attól is függ hogy alakulnak majd a vírusos helyzetek mert azért ez még mindig itt van sajnos:)