2023. április 28., péntek

Kiflifelfújt

Megszikkadt  kiflik hasznos felhasználására  hogy ne csak a prézli mennyisége gyarapodjon😊



Hozzávalók:   Kb. 2 db kifli/ ezt csak azért írtam így mert általában kis darabkák maradnak meg de azokat félreteszem  feldarabolva száradni/,  1,3 dl tej,  1 evőkanál cukor,  1 db  tojás, 1 evőkanál lekvár,  1 dkg margarin.

🌸

Elkészítése: Felforrósítottam   tejet   1 teáskanál vaníliacukorral  majd  a  feldarabolt kifliket  tálba tettem és ráöntöttem .  A tojássárgáját  elkevertem a cukorral és margarinnal hozzáadtam a tojás kemény habját és a lekvárt. Zsírral kikent  kis pite  formákba tettem a már leöntött kifliket és  ezt a keveréket  kanalaztam  a kiflik tetejére.  Előmelegített sütőben 200 C fokon  20' sütöttem😋 

(Zöldségleves után nagyon   jó volt  egy adag belőle!)

Jó étvágyat kívánok !

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Leves után valóban nagyon jó második fogásnak, finom lehetett. Ügyesen hasznosítod a megmaradt péksütiket. A maradékot mi is általában prézlinek szoktuk felhasználni. Kidobni semmi esetre sem szoktuk, és általában mást sem...

Éva írta...

Katalin köszi finom volt. Régen megtanultam a mai világban pedig még jobban hasznát veszem annak hogy mit mire lehet felhasználni mert érték!

aranyos fodorka írta...

Szerintetek egy mai fiatal gondol ilyesmire ???
Mert szerintem nem...
Azt hiszem a mi korosztályunk már nem fog megváltozni - ami cseppet sem baj.
Mellesleg én is felhasználok, átalakítok kreatív módon minden megmaradt ételt - de nem hiszem, hogy ezt túl sokan tesszük....

Éva írta...

aranyos fodorka Sajnos hogy azt kell mondjam szerintem nem gondolnak rá, különösen azok nem akiknek esetleg nincs annyira anyagi gondjuk. Pedig a mai világban az hogy ma jól megy valakinek az nem biztos hogy hosszú távon megmarad és akkor jön majd a sóhaj. Gondolom aki rászorul annak esetleg jó ötletet tudunk adni hogy mit mire lehet felhasználni. Kaptam már kedves visszajelzéseket arról hogy sokat tanultak a blogomban megjelent ötleteimből, és ez nagyon jól esett! Ilyenkor érzem azt hogy van értelme annak amit csinálok(megosztom az életem során alkalmazott megélhetési praktikákat )!

Erika írta...

Sajnálattal olvasom, sajnos egyre többször, hogy a fiatalok vannak megszólítva, hogy ugyan gondolnak e arra, hogy a maradék ételt megmentsék.

Én 50 + os vagyok, de úgy voltam nevelve,hogy a fiatal az időstől, az idős a fiataltól tanul. És ennek így kellene lenni, főleg a mai világban. Nem vagyok maradi ebben a világban, de úgy gondolom és tapasztalom, hogy nagyon sokszor a fiataloknak köszönhetem azt, hogy bizonyos dolgokra felhívták a figyelmemet. Pl:
Hogy lehet olcsón szemüveget készíteni....
Miért akarok bizonyos szolgáltatás terén illetéket fizetni, mikor az ingyenesen van, pedig a kormányablaknál teljesen másképp mondta el, pont egy idősebb hölgy...
Ők elsősorban ilyen területen (is) spórolnak. És bizony itt százezrekről van szó. Sokkal jobban oda figyelnek erre. Mert bizony nem csak az élelmiszereken kell spórolni.
Hálás vagyok minden olyan fiatalnak, akik azon vannak, hogy tudnak másoknak segíteni, és felhívják a figyelmünket,hogy mire figyeljünk oda.

Igen, egy mai fiatal gondol ilyesmire!!

Éva írta...

Erika a mai fiatalok sem egyformák, mint ahogy a mi/ az én korosztályom sem. Igazad van hogy a fiatalok esetleg tájékozottabbak más téren mert már fejlettebb világba születtek. Azért azt nem vitathatod hogy aki idősebb több mindent megélt több tapasztalata van ami esetleg a fiatal előnyére válik akár a megmaradt ételek hasznos felhasználását illetően is!
Köszi hogy megosztottad véleményedet!

Erika írta...

Így van Évike, nem vagyunk egyformák. Éppen ezért nem volna szabad általánosítani.
Ahogy az én nagymamám mondta régen, "...attól, hogy én több mindent átéltem és megéltem, nem biztos ,hogy a mai világban megállja a helyét. " És ezt bizony nem most mondta. Minthogy azt sem, hogy a fiataloktól tanulni kell, mert nem fogjuk megérteni a jövőt.
Azt, hogy kinek mit jelent a takarékosság, azt bizony mindenkinek mást jelent.
Én pl, ha megmarad 1- 2 db péksütemény, akkor beleaprítom tejeskávéba, és uzsonnára megeszem.
Én már ezért nem kapcsolom be a sütőt, mert nem érné meg nekem, mert drágábban jönne ki, mint 2 db kifli ára, ha mindent bele számítok. Akkor marad az egyszerűbb megoldás nálam.

Én köszönöm a lehetőséget!

Éva írta...

Erika nálam ez az 1-2 db péksütemény nem egyszerre marad meg csak összegyűlik és tejeskávéba nem tudnám meginni mert úgy nem szeretem de az is jó megoldás.

Ani írta...

Nagyon jó ötlet.Én is igyekszem mindent felhasználni. Szerintem azért sok fiatal is így gondolja. És sok idős sem.

Éva írta...

Ani köszönöm! Így van ahogy mondod!