2023. április 26., szerda

Krumplis punya "Ízőrzők" Nagyhajmás

Egy könnyen elkészíthető kenyér amit bármikor süthetünk   ha éppen olyat főzünk amihez éppen kenyérre van szükségünk   pld főzelék 😉


Hozzávalók: ( fél  adagból készítettem azt írom le) 25 dkg finomliszt, 15 dkg krumpli, 1 tk só, 1 dkg friss élesztő + annyi langyos víz amivel bedagasztottam a tésztát.

🌷

Elkészítése: Krumplit héjában puhára főztem, megpucoltam áttörtem és  hűlni hagytam .  Kevés langyos vízbe tettem az élesztőt pici cukorral liszttel  hagytam felfutni.  Kimért liszthez öntöttem a már felfutott élesztőt sóval ízesítettem és langyos vízzel bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam duplájára kelni.  Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam  megformáztam és  zsírral kikent tepsibe raktam. Addig pihent még előmelegítettem a sütőt 220 C fokra  ekkor a tésztát vizes kézzel átkentem   és a tepsit betettem a sütőbe  ahol   30' sütöttem a kenyeret. Mikor kivettem hagytam hűlni és ezután szeleteltem, de  többször elhangzott  már  ezekben a műsorokban hogy ezt a fajta  kenyeret inkább tördelték régen!😋

Jó étvágyat kívánok!

6 megjegyzés:

Fáni írta...


Jó kis egyszerű recept

Éva írta...

Fáni köszi, és nagyon finom puha a kenyér!

Gizi írta...

Nagyon finom lehet ez a krumplis kenyér, váljék egészségedre! Emlékszem az Édesanyám is mindig tett főtt krumplit a kenyér tésztájába, majd elvitte a pékhez és az a nagy kemencébe sütötte meg. :)

Éva írta...

Gizi köszönöm. A műsorban is kemencében sütötték ezt a fajta kenyeret. Biztos hogy egészen más mint sütőben, emlékszem nagymamám is kemencében sütötte és az mennyire finom volt. Nekünk unokáknak mindig csinált egy kis cipót amibe egy tojást tett és úgy sütötte ki a kenyeret, de nagyon régen volt és milyen jó is volt:)

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kenyered! Én is pont tegnap néztem meg ezt a részt 😁.
Én is csak azt tudom mondani, hogy a kemencében sült kenyerek egész másak. Gyerekkoromban még mi is kemencében sült kenyeret hoztunk a péktől, még jól emlékszem rá. Nagyon finom volt, hetente kétszer vettük.

Éva írta...

Katalin köszönöm . Mivel kemencénk nincs marad a sütőben sütött változat ami azért sokszor így is nagyon finom tud lenni😋