2023. szeptember 27., szerda

Sajtos pogácsa

Szeretem a pogácsát   vacsorára  1-2 darab  teával  elég is belőle  de a nagyobb  méretből akár egy is😊

Bármit is csinálok  napjaimban  szegény férjem  szokása , mondása állandóan  itt van velem. Erről a pogácsáról is eszembe jutott ha pogácsát sütöttem mindig megszólalt hogy  "de nagyot szaggassál" ilyenkor vagy megszólaltam  vagy  inkább nem , mert bár mekkora is  volt az a pogácsa a legkisebből sem tudott egy darabnál többet megenni vagy még azt sem.(Biztos most is  rá gondoltam  mikor ezt a nagyobb szaggatót vettem elő!)


Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1/2 dl tej, 1 tk. só,  1 mk. cukor, 10 dkg margarin, 1 db tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál tejföl. tészta tetejére 1 tojássárgája és reszelt sajt.

🍂


Elkészítése: Langyos cukros  tejbe morzsoltam az élesztőt  hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a margarint  összemorzsoltam bele tettem a tojássárgáját, sót, sajtot,  felfutott élesztőt és a tejfölt. Összegyúrtam a tésztát   és gyúródeszkán kinyújtottam amit  hajtogattam majd 1/4 órát pihentettem. Ezt a műveletet még kétszer ismételtem meg, majd kinyújtottam késsel bevagdostam  és kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam egymástól távolabb. Tojássárgájával lekentem és tetejére szórtam még reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30' sütöttem.😋 / 14 db lett/
Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon finom pogácsát sütöttél, most szívesen megkóstolnám. Elhiszem hogy nagyon hiányzik a kedves férjed, de Ő biztosan fentről néz, és veled van minden pillanatban.

Éva írta...

Gizi nagyon szépen köszönöm. Állandóan érzem jelenlétét legalábbis nekem ilyen megérzésem van. Lehet azért is mert a hiányát nehéz feldolgozni.

Katalin írta...

Nagyon szép pogácsákat sütöttél, finomak lehetnek! Csatlakozom Gizihez, mindenben egyetértek vele, amit írt...

Éva írta...

Katalin köszönöm!

aranyos fodorka írta...

Jól néznek ki a "pofik" - és bizonyára finomak is. Ezer éve nem sütöttem...pedig ugye fél adagot is lehetne...
Azokat akiket szeretünk, szerettünk akkor és annyiszor vannak velünk, ahányszor gondolunk rájuk....

Éva írta...

aranyos fodorka ez is fél adag aminek a felét mélyhűtőbe pakoltam.