2024. november 23., szombat

Mazsolás kalács

Régen sütöttem kalácsot pedig  szeretem  de valahogy elmaradt most bepótoltam.


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, kb. 2 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, csipet só, kevés reszelt citromhéj,  2 evőkanál olaj,  mazsola, 1 db tojás / aminek a felét  a tésztába tettem  a másik felével kentem a tésztát.

Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt  kiskanál lisztet tettem hozzá és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót /mazsola kivételével/  és a már felfutott élesztővel együtt   bedagasztottam a tésztát amit hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúródeszkán három felé vette,   egyenként kinyújtottam  megszórtam a beáztatott lecsepegtetett mazsola egy részével majd feltekertem.  A tészta  rudakat  összefontam és sütőpapírral bélelt sütőformába tettem ahol még 20'-ig pihentettem. Ezután tojással lekentem és előmelegített sütőbe tettem ahol   180 C fokon 35'-ig sütöttem.
Jó étvágyat kívánok !

Nincsenek megjegyzések: