2025. május 22., csütörtök

Tejbegríz rántva "Ízőrzők " Ócsa

Egy régen  kiválasztott  recept  amit most készítettem el  csökkentett mennyiségből azt írom le


Hozzávalók : 2,5 dl tej, 6 dkg búzadara, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliacukor, csipet só, panírozáshoz: 1 db tojás, 2 evőkanál liszt + 4 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéséhez.
🌺
Elkészítése:  A tejet edénybe  öntöttem a kétféle cukrot csipet sót és a búzadarát  hozzátettem   összekevertem majd tűzhelyre raktam és  addig főztem még jól besűrűsödött.   Kis ételtárolós dobozt / 12x16 cm/ hideg vízzel kiöblítettem és ebbe öntöttem bele a forró tejbegrízt. Félretettem hűlni.  A már hideg tejbegrízes doboz tetejére egy tálcát tettem és  ráfordítva a dobozt  egyben kijött a tejbegríz amit ezután feldaraboltam. A tojást  kicsit felvertem a lisztet a zsemlemorzsával összekevertem. A  tejbegríz darabokat először a lisztes morzsába majd a tojásba és ismét lisztes morzsába forgattam ezután tettem  forró olajba ahol készre sütöttem. Fahéjas porcukorral megszórva is finom lehet  de  én most  meggylekvárral  ettem ami nagyon ízlett!
 Sajnálom hogy ilyen sokáig halogattam az elkészítését ./ A fent leírt mennyiségből 12 db lett/
Jó étvágyat kívánok !

12 megjegyzés:

Katalin írta...

Erre a részre is emlékszem, biztos finom volt, jól is néz ki.

Ani írta...

Nagyon régóta készülök erre, de jó, hogy emlékeztetsz! Anyósom vakhalnak hívta. Nagyon finom tud lenni egy jó leves után is.

Éva írta...

Köszi Kati, azt sajnálom hogy csak most készítettem el nagyon finom!

Éva írta...

Eddig én ezt nem ismertem de nagyon finom. Tojáslevest készítettem és gondoltam második fogásnak nekem ez elég is . Természetesen nem tudtam azért egyszerre megenni. Örülök hogy Te ismered érdekes az elnevezése.

KonyhaMalacka írta...

De finom is ez... mi RÁTEPA - nak ( RÁntott TEjbePApi ) hívtuk. A mai napig gyakran készítem.

Gizi írta...

Nagyon szeretem, és sokszor készítettem már. Házi lekvárral a legfinomabb. Örülök hogy Neked is ízlett ez az egyszerű finomság.

aranyos fodorka írta...

Nekem viszont újdonság, nem is ettem, de nem is hallottam róla. Mindenképp ki fogom próbálni ! Köszönet az ötletért.

Éva írta...

KonyhaMalacka örülök hogy ismered most már én is tudom hogy milyen finom.

Éva írta...

Sajnálom hogy én csak most készítettem el mert nekem is nagyon ízlik . Gondolom hogy a házi lekvárral még ízletesebb de most arról kicsit lemaradtam😊

Éva írta...

Mari akkor mielőbb pótoljad gondoltam rád mikor csináltam és megkóstoltam hogy neked is biztos jó lesz mert kis adagból is elkészíthető és finom.

aranyos fodorka írta...

Ezt (is) szeretem a recept-ajánlataidban, hogy egy embernek is lehet, érdemes elkészíteni. Ezt mindenképp kipróbálom !

Éva írta...

Mari sok sikert és váljon egészségedre!