Hozzávalók: / azt a mennyiséget írom le amit elkészítettem most/ 40 dkg. liszt, kb. 2 dl langyos víz, 0,5 dkg. élesztő, 1/2 dl. langyos tej, 1 tk. cukor, 1 tk. só, 1 ek. zsír meglangyosítva /mivel margarinom nem volt itthon/, 1,5 ek. tejpor, valamint a kenyér és tepsi kenéséhez olaj.
😉
Elkészítése: Az élesztőt a tejben megfuttattam, majd a lisztbe öntöttem a többi hozzávalóval együtt és jó alaposan bedagasztottam. Ezután olajos kézzel átsimítottam a tésztát letakarva hagytam 1 óráig pihenni. Ekkor kissé lisztes deszkára borítottam ahol kissé átgyúrtam majd a tésztát kicsit széthúztam és ezután feltekertem két végét begyűrtem. A kenyérsütő tepsimet olajjal kikentem és ebbe tettem bele ahol még 20' hagytam pihenni. A sütőt előmelegítettem majd a tészta tetejét késsel bevágtam és a sütőbe helyeztem a tepsi alatti részre egy edénybe vizet tettem be. 200 fokon 30' sütöttem mikor kivettem a sütőből vízzel lespricceltem rácsra téve hagytam kihűlni.
Jó étvágyat!
9 megjegyzés:
Nagyon finom lehet,én most a joghurtos változatot akarom kipróbálni a héten.
Ez az az igazi,régi,nagyon finom???
A nagyszüleimnél volt ilyen mindig angol szalonnával....A kenyértartóban sajátos illat volt ettől a kenyértől ami egy konyharuhába volt hajtva....hozzá finom teát kaptam.........de rég volt,már csak az emlékért is:köszönöm,Évi!
Mindig olyan klassz kenyerek készülnek nálad. Állandóan kedvet kapok feléd a sütésre :)
Zsúrkenyeret még nem sütöttem, de már készülök rá. ősszel, télen szoktam többnyire kenyeret sütni, nyáron nagyo gyorsan kel, meg nagyon bemelegíti a lakást.
A birsalmás pitéd is nagyon tetszik, imádom a birsalmát!
Nagyon szép, kívül-belül! :)
Éva, már igazi kenyérguru vagy :)!! Gyönyörűséges ez a kenyér, és látszik, csak finom lehet. Csak egy kérdés: tényleg fél dkg élesztőt használtál hozzá, vagy csak elírás?
Böbe: Az is nagyon finom volt!
Emőke: Örülök hogy ilyen szép emlékeket idéztem ezzel a finom kenyérkével!
Édeskonyha: Örülök ha tetszik, köszi!
marisz57: Akkor már itt az ideje hogy süssél, mert hűvös van! Köszi!
hankka: Köszi!
Maria:Azért még távol vagyok attól, de szeretem kipróbálni ami megtetszik. A mennyiség valóban ennyit tettem bele most, Krisztinél 80 dkg liszthez volt 1,5 dkg. de nekem most csak ennyi élesztőm volt itthon.
Csodás lett a kenyered!
Katalin: Köszi!
Megjegyzés küldése