Hozzávalók: 8 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 8 dkg cukor, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája, 1 csapott tk. só, 40 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, kenéshez: 1 felvert tojás.
🌸
Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt cukrot és lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Tálba kimértem a kétféle lisztet beletettem a sót, cukrot, tojást felfutott élesztőt és fokozatosan tettem hozzá a tejet közben dagasztottam a tésztát . Apránként öntöttem hozzá az olvasztott margarint és közben dagasztottam a tésztát. Mikor elkészültem a dagasztással letakartam a tésztát és 40' pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam a megkelt tésztát/nem gyúrta át/ csupán 6 felé vágtam, ezekből a darabokból egyenként kb 30 cm hosszú rudakat sodortam. Mindegyik rúdból kis darabot csíptem le ezekből gombócokat csináltam. A rudakból 2x3 fonatot készítettem egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibéleltem és ebbe tettem bele a két fonatot/egymást ölelve/ a lyukas helyekre pedig a gombócokat raktam. Felvert tojással megkentem és 40' hagytam pihenni, majd ismét megkentem és tettem az előmelegített sütőbe ahol 180 fokon 40' sütöttem. Sok kalácsot sütöttem már , de talán ez a kalács a legméltóbb a nevéhez! Nagyon -nagyon finom!Jó étvágyat kívánok !
4 megjegyzés:
Tényleg habkönnyűnek látszik, nagyon szép lett! :-)
Imádom a kelt tésztákat, a kalácsot. Nagyon szép lett, ki fogom próbálni.
Gyönyörű lett a kalácsod!
saglikli hayat köszi!
teller-cake köszi!
Lívia köszi, ha kipróbálod meglátod mennyire finom!
Katalin köszi!
Megjegyzés küldése