Hozzávalók:
/5 darabhoz/
25 dkg liszt
1 evőkanál cukor
csipet só
3,5 dkg margarin
1 dkg élesztő
1-1,5 dl tej
hempergetéshez:
10 dkg kristálycukor
2 teáskanál őrölt fahéj
*
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt 1 kiskanál lisztet tettem hozzá és hagytam felfutni. A kimért liszthez öntöttem a már felfutott élesztőt hozzátettem a többi hozzávalókat természetesen langyos állapotban a margarint és annyi tejjel dagasztottam be a tésztát hogy jó puha legyen kicsit több mint 1 dl tejre volt szükségem. Letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután a tésztát gyúródeszkára tettem ahol 5 felé vágtam majd egyenként gombócokat gömbölyítettem és letakarva ismét 15' pihentettem. Tálkába összekevertem a kristálycukrot/ a receptben barna cukor volt/ a fahéjjal és egy nagyobb tálcára öntöttem. A tészta darabokból egyenként 30-40 cm hurkákat sodortam amit vizes kézzel benedvesítettem és megforgattam a cukros-fahéjban. Ezután formáztam /próbáltam lerajzolni, de az említett blogon találtok jó fotókat a technikáról/. Sütőpapírral borított tepsibe raktam a tésztákat és még itt is pihentettem 20'. Előmelegített sütőben 210 fokon 20' sütöttem a tepsi alá edénybe vizet tettem. Nagyon finom !
(Érdemes egész adagból elkészíteni amihez vagy ezt a mennyiséget duplázzátok vagy megnézitek az említett blogon!)
kis segítség |
b./ középre tettem a két végét
c./ a tészta végét alulról középre felhúztam/mintha csomót kötnénk két végére/
Jó étvágyat kívánok !
2 megjegyzés:
Tudom én is hogy milyen finom ez a kalács, már nálunk is készült pont Moha receptje alapján. Szépek lettek! :)
Okki akkor neked nem részletezem, nagyon ízlik! Köszi!
Megjegyzés küldése