2015. november 3., kedd

Pampuska/szalagos fánk

Nosztalgiáztam mikor megláttam ezzel az elnevezéssel a fánkot, mert  gyerekként így ismertem meg én is ! A receptet  itt fedeztem fel és ha már a név megtetszett  akkor  elkészítettem a talált recept alapján!:-))
                                                                              
Hozzávalók:
35 dkg liszt
csipet só
2 ek.cukor
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 db tojás
+1 tojás sárgája
1 ek. zsír olvasztva
*
Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt kevés cukorral és liszttel elkevertem és hagytam felfutni. Ekkor a kimért lisztet tálba tettem és a megkelt élesztő és többi hozzávalóval együtt bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam duplájára kelni, tálból kiborítottam enyhén lisztes gyúrótáblára  kiszaggattam és letakartam még itt is hagytam kelni. Olajat forrósítottam amibe  úgy pakoltam bele a tésztát hogy egyik oldalán középen hüvelykujjamat  kicsit belenyomtam majd ezt az oldalt tettem lefelé, először fedő alatt majd megfordítottam és fedő nélkül sütöttem . Papírtörlőt tettem egy tálba és erre szedtem ki majd tányéron  szórtam meg porcukorral és tettem mellé lekvárt/most meggylekvárt! Nagyon-nagyon finom !
Megkínálhatlak?

1 megjegyzés:

Vanilin írta...

Én is ezzel az elnevezéssel ismerem a fánkot. A keresztanyukám gyakran sütött ilyet, nagyon szerettem. :) Szívesen megennék most belőle pár darabot finom sárgabaracklekvárral. :)