2019. február 26., kedd

Káposztás pogácsa "Ízőrzők" Szigliget

Sokféle pogácsát készítettem már de ezt a fajtát eddig még nem.Mivel a káposztát szeretjük gondoltam teszek egy próbasütést fél adagból amiből 23 db lett ezt írom le:)
Hozzávalók:25 dkg liszt, 5 dkg sertészsír, 5 dkg margarin, 1 tk só, fél tk cukor, 1,5 tojás sárgája, 2 dl tejföl  ebből kb. fél dl kefir volt, 2 dkg élesztő, töltelék: 25 dkg káposzta 1 ek  sertészsír, 1 tk cukor, fél tk őrölt bors, tészta kenéséhez 1 tojás fehérje pici sóval felverve.
😊
Elkészítése: Először lereszeltem a káposztát  besóztam félretettem kb 10'-re . Egy evőkanál zsírt felforrósítottam erre tettem rá a káposztát/nem nyomtam ki a sóléből, cukrot és a borsot rászórtam és megdinszteltem  mikor elkészült hagytam hűlni. A tésztához kevés tejfölt langyosítottam ebbe morzsoltam az élesztőt cukrot és lisztet tettem hozzá  pihentettem. A kimért liszthez tettem a tojás sárgáját, zsírt, margarint megkelt élesztőt és a többi tejföllel összegyúrtam a tésztát. Gyúródeszkát megliszteztem erre tettem a tésztát még itt is átgyúrtam ellapítottam és letakarva 15' pihentettem. A tésztát kinyújtottam a dinsztelt káposzta felét rászórtam  és a tésztát összehajtogattam(fentről középre lentről középre, balról középre és jobbról középre letakarva 15' ismét pihent. Letelt idő után ismét nyújtás következett a maradék káposztát elegyengettem a tésztán és ismét hajtogattam most 10' pihenő következett. Ezután kinyújtottam  bevagdostam éles késsel és kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam   a felvert tojásfehérjével megkentem  és még előmelegítettem a sütőt 200 C fokra addig pihent a tészta.  Mikor betettem a sütőbe 25' sütöttem😋
Jó étvágyat !

7 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehet, és jól is néznek ki, szép levelesek! Én is szoktam káposztás pogácsát sütni, jól megborsozva. Lehet jól inni rájuk :-)

aranyos fodorka írta...

Cukrot miért kellett beletenni ? A só meg a bors mellé.....

Éva írta...

Katalin finom volt, férjuram azért itta akkor a sört?:-))
aranyos fodorka a recept írta, de általában én a párolt káposztához is szoktam tenni kicsit karamellizálódik tőle:)

aranyos fodorka írta...

Kösz. Én sosem teszek rá cukrot.
Valószínű azért, mert így láttam a nagymamámtól :-)

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon jól néz ki. Én is szeretek többféle pogit kipróbálni.

teller-cake írta...

Hogy te mindig megtudod lépni az embert valami különlegessel... Isteni lehet!

Éva írta...

Évi köszi!
teller-cake igyekszem, ez a fajta változat/pogiból nekem is első sütésem volt de nem az utolsó:-)) Köszi!