2019. június 24., hétfő

Egyszerű kifli

Gionetta kiflijét jegyeztem elő próbasütésre, mikor  a napokban egyik este   kicsit szellősebb volt a levegő gyorsan bedagasztottam és másnap reggel korán kisütöttem/fél adagból készítettem ebből 4 db kifli lett/😋
Hozzávalók: 250 g finomliszt,1 púpos teáskanál instant élesztő, 1 evőkanál olvasztott vaj,fél teáskanál só,  1,5 dl víz + tej keveréke.
😊
Elkészítése: A felsorolt  hozzávalókat tálba öntöttem és bedagasztottam. Az edényt letakartam és hűtőbe tettem éjszakára. Másnap reggel  enyhén lisztes gyúrótáblára tettem ahol négyfelé vágtam egyenként gömbölygettem letakarva 10 ' pihentettem. Ezután a gombócokat egyenként oválisra nyújtottam / úgy tettem magam elé hogy hosszába legyen előttem/ és felső részről kezdtem a tésztát tekerni  és a tekerés végét tettem alulra kiflinek formáltam. Sütőpapírt tettem a tepsibe erre pakoltam a kifliket  letakartam és még 30' pihentettem. Előmelegítettem a sütőt 230 C fokra  egy másik tepsit amit előtte kipróbáltam hogy éppen fedi a kifliket  vízzel bespricceltem és ráborítottam  a kiflis tepsire   sütőbe tettem és   25' sütöttem. Ekkor levettem a felső tepsit  és még 5 ' hagytam kicsit pirulni. Mikor rácsra pakoltam ismét vízzel spricceltem le😋

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Kincse írta...

Mondhatni, valóban egyszerű, de milyen sok múlik ezeken az apró lépéseken, mint a tepsi ráborítása, stb...
Egyébként nagyon szeretném, ha valaki minden reggel ilyen frissen sütött kiflivel várna, mert nagyon étvágygerjesztő, ropogós kinézete van :)

Éva írta...

Kincse ez a tepsi ráborítás azt a célt szolgálta hogy párában legyen, szerintem legközelebb inkább a tepsi alá leszek tálba vizet mert kicsit most a kifli alja igencsak ropogós lett:)Azért ebből a reggeli sütésből nem csinálok rendszert de most hajtott a kíváncsiság finom lett!

aranyos fodorka írta...

Én kb. ugyanilyen tésztából szoktam zsemlét sütni, bevallom, nem dekázom a hozzávalót, csak úgy szemre adagolom. És igen, a kenyér sütéshez is a sütőbe alul teszek vizet egy régi "bordás" csak erre a célra használt kis sütőformában.

Éva írta...

aranyos fodorka gyakran használok én is kenyér sütésnél, sőt volt már hogy kalács sütésénél is edénybe teszek vizet a tepsi alá:)Most kipróbáltam ezt a variációt is.

Tiffanylda írta...

Éva, ha előbb látom, kipróbáltam volna a táborban!;) De nincs elkésve, aug. utolsó hetében valószínű ismét itt lesz a csapat, addig begyakorolom!:) Köszi!

Éva írta...

Tiffanylda sok sikert és váljon egészségetekre!