2019. október 23., szerda

Csíkos kalács

Nem olyan régen  sütöttem a foszlós-vajas kalácsot ami nagyon ízlett😋 most  más külsővel   de    elkészítettem a csíkos kalács változatát is😊
Hozzávalók:25 dkg finomliszt, 15 g friss élesztő, 1 tojássárgája, 2,5 evőkanál porcukor, 40 g olvasztott vaj, fél kk. só, 1,8 dl tej, + 1 púpos evőkanál kakaópor kevés tejjel elkeverve, tészta kenéséhez tojássárgája.
🍁
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót az élesztővel együtt és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát/ olvasztott vajat  fokozatosan teszem hozzá úgy dagasztom . Mikor már jó volt a tészta kétfelé vettem az egyik felébe beledagasztottam a tejben elkevert kakaóport. Mindkét tésztát letakarva duplájára kelesztettem. Enyhén lisztes gyúrótáblán  egyenként kinyújtottam a tésztákat a világos tésztára rátettem a kakaós tésztát nyújtottam kicsit majd hosszában feleztem  és  egymásra tettem a tészta darabokat majd ismét nyújtottam végül szorosan feltekertem. Vajjal kikent  tepsibe tettem a tésztát  addig kelt még előmelegítettem a sütőt , tojássárgájával a tésztát lekentem és  sütőbe téve 200 C fokon 35' sütöttem😋
Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépre sikerültek benne a csíkok, mutatós lett 😊 Biztos fincsi is!

Éva írta...

Katalin köszi nagyon finom könnyű tésztája van:)

aranyos fodorka írta...

Csak érdekességként: nem csíkosat, csak olyan "normálisat" abból is fél adagot sütöttem, mert ki akartam próbálni a kalács-fagyasztást.
Amikor kihűlt, felszeleteltem és a mélyhűtőbe tettem. Egy szeletet reggel elővéve, a kenyérpirítóba téve, pompás reggeli lett. Sokkal jobb, mint a pár napja álló, kissé "öregecske" kalács.

Éva írta...

aranyos fodorka nálunk általában a kisült kalácsnak a fele a mélyhűtőbe landol, sokszor pár szeletet levágok a többi megy fagyasztásra. Mikor jönnek a gyerekek akkor elviszik. Ha mégis marad akkor én csak kiveszem a mélyhűtőből és mikor kienged akkor már ehető olyan mint frissen:)

Bridge írta...

Ezt karobbal biztosan kipróbálom majd. :)

Éva írta...

Bridge sok sikert váljon egészségetekre.