Hozzávalók:25 dkg finomliszt, 15 g friss élesztő, 1 tojássárgája, 2,5 evőkanál porcukor, 40 g olvasztott vaj, fél kk. só, 1,8 dl tej, + 1 púpos evőkanál kakaópor kevés tejjel elkeverve, tészta kenéséhez tojássárgája.
🍁
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót az élesztővel együtt és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát/ olvasztott vajat fokozatosan teszem hozzá úgy dagasztom . Mikor már jó volt a tészta kétfelé vettem az egyik felébe beledagasztottam a tejben elkevert kakaóport. Mindkét tésztát letakarva duplájára kelesztettem. Enyhén lisztes gyúrótáblán egyenként kinyújtottam a tésztákat a világos tésztára rátettem a kakaós tésztát nyújtottam kicsit majd hosszában feleztem és egymásra tettem a tészta darabokat majd ismét nyújtottam végül szorosan feltekertem. Vajjal kikent tepsibe tettem a tésztát addig kelt még előmelegítettem a sütőt , tojássárgájával a tésztát lekentem és sütőbe téve 200 C fokon 35' sütöttem😋
Jó étvágyat!
6 megjegyzés:
Nagyon szépre sikerültek benne a csíkok, mutatós lett 😊 Biztos fincsi is!
Katalin köszi nagyon finom könnyű tésztája van:)
Csak érdekességként: nem csíkosat, csak olyan "normálisat" abból is fél adagot sütöttem, mert ki akartam próbálni a kalács-fagyasztást.
Amikor kihűlt, felszeleteltem és a mélyhűtőbe tettem. Egy szeletet reggel elővéve, a kenyérpirítóba téve, pompás reggeli lett. Sokkal jobb, mint a pár napja álló, kissé "öregecske" kalács.
aranyos fodorka nálunk általában a kisült kalácsnak a fele a mélyhűtőbe landol, sokszor pár szeletet levágok a többi megy fagyasztásra. Mikor jönnek a gyerekek akkor elviszik. Ha mégis marad akkor én csak kiveszem a mélyhűtőből és mikor kienged akkor már ehető olyan mint frissen:)
Ezt karobbal biztosan kipróbálom majd. :)
Bridge sok sikert váljon egészségetekre.
Megjegyzés küldése