2020. január 5., vasárnap

Vajas, sajtos croissant

Ismét egy kevés sajt /kb. 10 dkg / felhasználása volt a célom mikor elkészítettem a  vajas croissant receptjére ezt a változatot😊
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 75 g joghurt, 100 ml tej, 0,5 kk.só, 1 ek. cukor, 1 db tojás, 15 g friss élesztő, rétegezéshez: 50 g vaj, reszelt sajt, tészta kenéséhez: 1 tojás
*
Elkészítése: Langos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt kevés lisztet tettem hozzá és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a már  felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt és bedagasztottam  letakarva hagytam duplájára kelni. A megkelt tésztát 8 felé vettem egyenként gömbölygettem kicsit pihentettem ez kb. 10' volt,  ezután  egyenként  kinyújtottam kb. 18 cm átmérőjű  körnek. A kinyújtott tésztalapokat egyenként egy nagyobb tányérra pakoltam megkentem olvasztott vajjal megszórtam reszelt sajttal és erre tettem a következő lapot amit kentem szórtam és így tovább .A nyolcadik kinyújtott tésztát  rátettem  kicsit lenyomkodtam és 10'-re hűtőbe pakoltam.  Mikor kivettem a hűtőből  kinyújtottam nagyobb formára  majd 8 felé vágtam és egyenként feltekertem. Sütőpapírral bélelt  tepsibe raktam ahol felvert tojással lekentem és sajtot szórtam rá. Előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet! És én még nem is sütöttem ilyet, ami eléggé helytelen 😊😊

Éva írta...

Katalin köszi finom leveles a tésztája, ajánlom minél előbb pótolt hiányosságodat😊