2021. február 23., kedd

Vendégváró sós kifli

Szomszédasszonyom   receptje alapján  most  fél adagból  készült / ezt írtam le/😉 


Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 db tojás, 3 evőkanál kefir,   fél dl olaj, fél dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 12,5 dkg margarin, 1 ek cukor, fél evőkanál só, kenéshez: 1 tojássárgája, reszelt sajt


Elkészítése: A langyos tejbe tettem a cukrot élesztőt belemorzsoltam és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a tojást, felfutott élesztőt, olajat és a kefirt összegyúrtam a tésztát ha szükséges még lehet bele kefirt vagy tejfölt tenni. Gyúródeszkán még jól átgyúrtam majd 4 felé vettem a tészta mennyiségét  ezután egyenként kerekre formáztam. Ezeket egyenként kinyújtottam kb. tányér nagyságúra , közben a puha margarint kikevertem a sóval  és ezzel a  keverékkel kentem meg a kinyújtott tésztát  . Kinyújtottam ismét egy kerek lapot ezt pakoltam az előző megkent tésztára kicsit nyújtófával  átsimítottam majd előbb 4 felé majd a negyedeket még két felé vágtam és a szélesebb felétől feltekertem. Az elkészülteket sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Mikor  a másik két tésztát is elkészítettem  hasonlóan az előzőekhez akkor   tojássárgájával lekentem  a tészta tetejét és megszórtam reszelt sajttal . Ezután 1 órát pihentettem. Előmelegített sütőben 200 C fokon 30' sütöttem.😋

Jó étvágyat kívánok !


8 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon finomat sütöttél, Éva, ismét. Szívesen megkóstolnám. Felveszem a listámra és egyszer megsütöm. :)

Éva írta...

Évi köszönöm. Nem fogod megbánni ha megsütöd mert nagyon finom váljon egészségedre!

Katalin írta...

Nagyon guszták lettek és biztos nagyon finomak is! Ezeket én is szívesen megkóstolnám 😊.

Éva írta...

Katalin köszönöm, szívesen megkínáltalak volna :)

aranyos fodorka írta...

Jó ötlet - valami hasonlót sütöttem bolti levelesből, de gondolom ez azért finomabb.Lehet, hogy a tészta (nyersen) fagyasztható....

Éva írta...

aranyos fodorka leveles tésztából is finom lehet. Nagyon finom lett ez a sütemény én ezt a tésztát még nyersen nem fagyasztottam de szerintem biztos lehet . A kisült tészta felét viszont most is mint általában betettem a mélyhűtőbe:) Apránként szedem ki vagy akkor mikor jönnek a gyerekek:)

Okki írta...

Milyen szép formás kiflicskéket készítettél. :) Bármikor jöhetnek az ilyen sós finomságok.

Éva írta...

Okki köszönöm!