2022. február 13., vasárnap

Túrós pogácsa

Túrós pogácsa egyik változatát már én is régóta ismerem amit akár stangli formában is el lehet készíteni. Most egy nem éppen receptes újságban bukkantam erre a  pogácsára és mivel kíváncsi voltam ez milyen fél adagból elkészítettem a próbasütést, nem bántam meg mert nagyon finom !


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 1 tk. só, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg margarin, töltelék: 5 dkg margarin, 12,5 dkg túró, fél teáskanál só, tetejére: 1 tojássárgája, szezámmag.
🌷 
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt  kevés liszttel elkevertem és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a sót a margarinnal  elmorzsoltam majd a már felfutott élesztőt , tejfölt és a maradék tejet hozzátéve összedolgoztam a tésztát amit letakarva kb. 3/4 órát pihentettem. A túrót a sóval és a margarinnal  összekevertem. Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam ahol   ujjnyi vastagra nyújtottam megkentem a túrós keverékkel   ezután a tésztát összehajtottam /négy oldalát/ majd kinyújtottam Kiszaggattam sütőpapírral bélelt tepsibe tettem ahol tojássárgájával lekentem szezámaggal megszórtam és 20' pihenés következett. Előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem. Nagyon finom puha tésztája van!
Jó étvágyat kívánok!

7 megjegyzés:

teller-cake írta...

Jövő hétvégére tervezek túrós pogit, így jól jött ez a recept, köszönöm!

Éva írta...

teller-cake sok sikert váljon egészségetekre!

Katalin írta...

Finom lehetett a túrós töltelékkel!

Ani írta...

Ami túrós, csak jó lehet!

Éva írta...

Katalin köszi finom volt.
Ani köszi én is így gondolom.

Okki írta...

Szép réteges lett a pogácsád, és milyen finom lehetett. :)

Éva írta...

Köszönöm Okki finom volt.