2022. február 16., szerda

Kakaós-mazsolás kalács "Ízőrzők" Gyöngyöstarján

Többször láttam már ezt a műsort is az  egyik   kelt tésztát  még régebben elkészítettem, de most mikor ismét megnéztem ez a kalács recept nagyon megtetszett kevesebb mennyiségből elkészítettem👌


Hozzávalók: 35 dkg liszt/ nálam 30 dkg finom + 5 dkg rétesliszt/,1/2 dl étolaj, 1 db tojás+ 1 a kenéshez, fél citrom reszelt héja + pár csepp citromlé, 2 teáskanál vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 2 evőkanál szódavíz, 1,5 dkg friss élesztő, 3 dkg mazsola,  1 teáskanál kakaópor.


Elkészítése: Kevés langyos tejbe áztattam a mazsolát, Élesztőt langyos cukros tejbe morzsoltam kevés liszttel elkevertem és hagytam felfutni. Kétféle lisztet tálba mértem összevegyítettem hozzátettem  a felvert tojást és a többi hozzávalókat leszűrt mazsolát felfutott élesztőt  /kakaópor kivételével  és bedagasztottam a tésztát letakarva hagytam duplájára  kelni. Enyhén lisztes gyúrótáblán négyfelé vettem a tésztát ebből  hármat  egyforma hosszú rúdnak   sodortam a negyedikbe beledolgoztam a kakaóport . A rudakból kettő fehér és egy barnát hármas fonással  összefontam úgy hogy középen legyen a barna. Zsírral kikent tepsibe raktam  ezután a negyedik fehér tésztát is hosszúkásra  sodortam és  kalács köré tettem. Felvert tojással lekentem és 30' pihentettem. Előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem.😋

Jó étvágyat kívánok !

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Egy újabb finom kalács, nagyon jól néz ki!

teller-cake írta...

Mindig olyan szép kelteket sütsz, ez is remek lehet!

aranyos fodorka írta...

Szép lett és bizonyára jó is. Nemrég kaptam valakitől "bóti" kalácsot....Háááááááát....nem írom le, milyen volt. Végül megszárítottam és majd ledarálom, morzsának tán jó lesz.

Gizi írta...

Nagyon szép kalács, és nagyon finom lehet. Nagyon szeretem/szerettem a finom, puha kalácsot, a Tiedet is szívesen megkóstolnám. Én a napokban teljes kiőrlésű liszttel sütöttem, az is finom, de a fehér liszttel készülnek nincs párja. Váljék kedves egészségetekre.

Éva írta...

Katalin köszi.
teller-cake köszönöm.
aranyos fodorka köszönöm, nagyon finom volt bár a fele mélyhűtőben várakozik az unokákra. Bolti kalácsot nem sűrűn veszek, morzsának biztos jó lesz.
Gizi köszönöm finom frissen mindketten szeretjük. Olvastam hogy diétáznod kell, már én is gyakran vegyítem a liszteket akár kenyérnek is . Vigyázzál magadra gondolom hogy nehéz lehet az átállás. Köszönjük szépen.

Okki írta...

Milyen szép lett a kalácsod, tetszik a formázása. :) Az ízéről meg nem is érdemes beszélni, a házi kalácsnak nincs párja. :)

Ani írta...

Nagyon csinos kalácsot sütöttél, szívesen megkóstolnám most.

Éva írta...

Okki köszönöm, formázása ahhoz képest amiket Te szoktál csinálni egyszerű volt és finom.

Éva írta...

Ani köszönöm, én pedig szívesen megkínáltalak volna :)