2023. május 24., szerda

Császárzsemle



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, csipet cukor, fél tk só, 1 dl langyos tej, kb. 1/2 dl  langyos víz, 2 dkg olvasztott margarin, tetejére  kevés tej és szezámmag

🌸

Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt tettem hozzá kevés lisztet és hagytam felfutni. Kimért lisztet tálba öntöttem sót  elkevertem benne hozzátettem a már felfutott élesztőt  és a tejjel ill a vízzel bedagasztottam a tésztát közben az olvasztott margarint is beledolgoztam a tésztába. Letakarva hagytam a  duplájára  kelni a tésztát.  Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam és négyfelé vettem kis gombócokat formáltam amit  kicsit pihentettem majd egyenként rúdnak sodortam. Egyesével ezeket a rudakat  megformáltam ( régebben már készítettem  ott megtalálható a technikája.) Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam addig pihent még a sütőt előmelegítettem 200 C fokra  ekkor a tésztát  lekentem tejjel majd beszórtam szezámmaggal és a sütőbe tettem ahol  25' sütöttem😋

Jó étvágyat kívánok !

9 megjegyzés:

Ági írta...

Kedves Éva!
Nagyon szépek a zsemlék!

Éva írta...

Nagyon szépen köszönöm kedves Ági !

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon guszta lett! Szépen megformáztad. Jó étvágyat hozzá!

Éva írta...

Évi köszönöm szépen!

aranyos fodorka írta...

Mostanában én is kényszerűségből (fogsorjavítás...)nem kenyeret, hanem zsemlét sütök, könnyebben boldogulok vele. És annyira megtetszett, hogy meglehet a sokéves kenyérsütésről átállok a zsemlére. Kicsit munkásabb, de most ez jobban ízlik....

teller-cake írta...

Igazán helyesek lettek, megint remekeltél. :-)

Éva írta...

aranyos fodorka nekem is vannak hasonló problémáim de még nem jutottam el a megoldás felé. Szerintem azért nem sokkal több időt vesz igénybe ennek a megsütése sem:)
teller-cake köszönöm.

Katalin írta...

Nagyon ügyes vagy, gyönyörűek lettek!

Éva írta...

Köszönöm Kati.