2024. február 16., péntek

Klasszikus szendvicskenyér

Az elmúlt   hónapokban  kenyeret  nem vettem de nem is sütöttem  2-3 kifli elég nekem 2 napra.  Most egy havonta megjelenő újságban találtam  egy  kipróbálásra  csábító receptet amit fél adagból elkészítettem:


Hozzávalók fél adaghoz: 0,8 dl tej, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, 0,8 dl víz, 1,5 dkg margarin, 1 teáskanál só,  tészta kenésére: 1 db tojás.


Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt  kevés lisztet  kevertem bele és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem  a hozzávalókat a már felfutott élesztővel és az olvasztott margarinnal együtt és bedagasztottam  a tésztát  letakarva hagytam 1 órát pihenni.   Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a  megkelt tésztát hosszúkásra formáztam és egy kisebb  sütőformát margarinnal kikentem ebbe helyeztem . Tésztát lekentem  felvert tojással és még 20' pihenő következett. Előmelegítettem a sütőt 200 C  fokra  és a  már ismét megkelt tésztát     amit  40'-ig sütöttem! Nagyon finom puha  a tésztája !

Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Szép lett a kenyered, és ha még finom is, akkor megéri otthon sütni, főleg a mai kenyérárak mellett!

aranyos fodorka írta...

Tényleg jól néz ki. Én másfajta kenyeret sütök (sok sok éve) - de mindenkit rábeszélek a saját gyártmányra, mert összehasonlíthatatlanul jobb, mint a bolti.

teller-cake írta...

Igazán formásra sikeredett és nagyon puhának néz ki! :-)

Éva írta...

Katalin köszönöm !
aranyos fodorka köszi, több félét sütöttem már de valóban sokkal finomabbak mint a boltiak!
teller-cake köszi !

Gizi írta...

Egyszerű, és finom kenyeret sütöttél, nagyon szép a bélezete. Váljék egészségedre!

Éva írta...

Kedves Gizi köszönöm szépen!