2025. április 13., vasárnap

Hokkaido kalács

Már régóta tervezem ennek a kalácsnak az elkészítését amit régebben is Gizinél láttam , de most az ajánlóját látva gyorsan  elkészítettem.(Egy darabkát még az ünnepek előtt megkóstolok  a többi  megy a mélyhűtőbe.) 



Hozzávalók: 2 dl tejszín, 2 dl tej, 50 dkg liszt, csipet só, 3 evőkanál cukor,3 dkg friss élesztő, tészta kenéséhez 1 db tojás.


Elkészítése: Langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztővel együtt az összes hozzávalókat és alaposan bedagasztottam a tésztát amit letakarva 1 óra hosszáig hagytam kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán a tésztát 4 felé vettem és egyenként a tészta darabokat  keskeny hosszúkás formára nyújtottam majd feltekertem. Mikor már az összessel elkészültem egyenként  a tészta darabokat sütőpapírral bélelt  sütő formába pakoltam egymás mögé. Letakarva ismét hagytam duplájára kelni majd felvert tojással lekentem . Előmelegített sütőbe tettem  és 180 C fokon 40' sütöttem.😋 ( Első sütés utáni  tanulság:  legközelebb szorosabban tekerem fel mert az első  tekerésem kicsit szétnyílt de az íze nagyon finom  nagyon könnyű a tésztája )

Jó étvágyat kívánok !

5 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, finom lehet, még nem sütöttem ilyen kalácsot. Húsvétkor milyen jó lesz, csak kiveszed a mélyhűtőből.
Nálunk valahogy nem volt szokás húsvétra kalácsot sütni, mindig kenyérrel ettük a sonkát. De akár lekvárral is nagyon finom lehet.

Éva írta...

Köszi Kati nagyon finom. Régen mi is kenyérrel ettük a sonkát de szerintem biztos elfogy majd a kalács is!

Gizi írta...

Drága Éva, nagyon örülök hogy megsütötted a kalácsot, és szerintem szép is lett, annak pedig örülök hogy ízlik. Váljék kedves egészségedre, na meg majd az egész család egészségére. Nagyon köszönöm hogy megemlítettél, és belinkeltél.

Éva írta...

Kedves Gizi én köszönöm ezt a finom kalács receptet. Utólag arra gondoltam hogy lehet azért nyílt kicsit meg mert a forma amiben sütöttem nagyobb hosszabb volt? Nagyon szépen köszönjük !

aranyos fodorka írta...

Én is elmentettem a receptet...és mi is kaláccsal esszük a sonkát, ráadásul ilyenkor igazi mandula is díszíti a kalács tetejét :-)