Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 dkg élesztő
1 mk só
5 dkg kovász
kb. 2 dl langyos víz
🌻
Elkészítése: Előző nap összeállított kovász: 1 dkg élesztő 10 dkg liszt annyi víz amitől nokedlire hasonló tésztát kaptam mikor összekevertem.Letakarva konyhában hagytam másnapig./Ennek a kovásznak csupán a felét használtam a cipóhoz a többit hűtőbe pakoltam/
A kenyérhez kimértem a kétféle lisztet amit kicsit összekevertem majd a közepébe mélyedést csináltam és ebbe öntöttem bele a kimért kovászt és az előzőleg langyos vízben elkevert élesztőt , sót és apránként adagoltam hozzá a többi vizet közben dolgoztam bele a tésztába. Mikor bedagasztottam letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam megformáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem kb 10' pihentettem ezután késsel tetejét bevágtam langyos vízzel átkentem és kevert magot szórtam a tetejére. Sütőt bekapcsoltam vizet spricceltem a sütőbe pár perc után betettem a kenyeret és 220 fokon 45' sütöttem. Mikor sütőből kivettem ismét vizet szórtam rá és rácson hagytam hűlni. Nagyon finom!
Kíváncsiságból lemértem: 60 dkg.
Jó étvágyat kívánok !
Jó étvágyat kívánok !
6 megjegyzés:
Még nem készítettem kovászt, de már készülök. Mi az előnye? Jobban megkel? Szép lett a cipó.
Ani sokáig nem használtam én sem , de csak azt tudom mondani hogy próbáld ki és tapasztalod hogy egészen más! Köszi!
Szép! :-) Én már három hete használom, minden nap "etetem" a kovászt! Szeretem használni.
Anikó köszi! Eddig még csak a gyors kovászt használtam amit előző nap állítok össze a maradékot hűtőbe teszem amit pár nap múlva felhasználok.
Évike, ennyi alapanyagból készült kenyér hány személynek, mennyi ideig elég?
Gusztának igazán guszta!
Roza ez természetesen attól is függ hogy mit főzök. Kettőnknek három napig volt elég és közben főzelék is volt ebédre:)
Megjegyzés küldése