2017. október 1., vasárnap

Lábasban sült cipó

Elég régen várat próbasütésre ez a kenyér amit Áginál találtam ! Most jött el az ideje:)
                                                                            

                                                                          
Hozzávalók:  50 dkg kenyérliszt volt írva a receptben ezt helyettesítettem finomliszt és rétesliszt keverékével/finomlisztből 5 kanállal vettem el és rétesliszttel pótoltam/, 4 dl langyos víz, 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1-1,5 teáskanál só, 4 evőkanál olívaolaj.( Lábas amiben sütöttem 20 cm átmérőjű aminek a fedőjének is van kicsi magassága mivel domború)
                                                                       
                                                                             

Elkészítése: Vízbe tettem a cukrot és az élesztőt belemorzsoltam. Kimért liszthez tettem a sót, olajat,  az  élesztős vizet   és fakanállal elkevertem a tésztát / nem kell dagasztani/. Letakarva hagytam 1 órát kelni, ezután lisztezett felületre borítottam óvatos mozdulatokkal  cipónak formáltam. Még kelt a tészta az edényt/fedő nélkül/ betettem a sütőbe és előmelegítettem 220 C fokra.  Mikor már cipónak megformáltam a tésztát az edényt a sütőből kivettem /vigyázva mivel az már forró/ és a tésztát belehelyeztem tetejét  kereszt alakban bevágtam  és a lábas tetejét rátettem visszahelyezve a sütőbe 30' sütöttem majd levettem a fedőt és még 25-30' sült. Ekkor kivettem a sütőből én vizet permeteztem rá  és rácson hagytam kihűlni. Mikor kihűlt akkor vágtam fel ! A kenyér nagyon finom!
Ui: Egyszer elkészítem kenyérliszttel is  hogy összetudjam hasonlítani:-) A tészta mikor kikevertem és mikor megkelt akkor is lágy volt ezen ne csodálkozzatok, ez csupán az edénybe helyezésnél okozott nekem gondot de kis alálisztezéssel ez is megoldható:)
Jó étvágyat kívánok !

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Ez a kenyered is nagyon szép lett! Nagyon ügyes vagy :-)

Tiffanylda írta...

Ó, de gyönyörű lett! Nagyon ügyes vagy!Régen én is annyiféle kenyeret sütöttem, de a diéta sajnos már sok mindent nem enged.

Nea írta...

Szépséges kenyérkét sütöttél. És milyen foszlós a belseje.

Éva írta...

Katalin köszi!
Tiffanylda sajnálom hogy még ettől a finom kenyérkétől is megvonod magad de az egészséged fontosabb!
Nea köszi nagyon finom!