2018. június 1., péntek

Cukros - fahéjas kifli

Valami fahéjas péksütit szerettem volna ezért nézelődtem majd mikor Okki kiflijével találkoztam jött egy ötlet hogy elkészítem fahéjas változatban. Fele mennyiségből  lett a próba és nagyon-nagyon finom lett azért is fotóztam le többször hogy jelezzem annyira könnyű a tésztája hogy ezt aki megsüti csak az fogja igazán megtudni:)
Itt még türelmetlenül vártam hogy hűljön..

 Hozzávalók 4 db-hoz:  25 dkg liszt, 5 dkg olvasztott margarin, 1,3 dkg friss élesztő, másfél evőkanál cukor, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna, 1 felvert tojás fele a tésztába a másik felével kentem, 1,5-2 dl langyos tej/nálam 2 dl  kellett/, kisült tészta kenéséhez kevés olvasztott margarin és 2 evőkanál kristálycukor elkeverve 1 teáskanál őrölt fahéjjal.
tányérra pakolva már csipegettem..
Elkészítése:Kevés langyos cukros  tejbe morzsoltam az élesztőt  kiskanál lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a tojás felét , cukrot , sót, szódabikarbónát , felfutott élesztőt és a tejet apránként adagolva bedagasztottam a tésztát közben adagoltam a tésztához az olvasztott  margarint is . Letakarva hagytam duplájára nőni, ezután   enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam majd kétfelé vettem a tészta mennyiségét a  ezeket a darab tésztákat is még négyfelé osztottam. A tészta darabokból kb. 25 cm rudat sodortam és kettesével  összetekertem végeit kicsit összecsíptem és kiflinek formáltam  amit sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam. Itt még 20' pihentettem majd lekentem a tojás másik felével  és előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem. Közben felmelegítettem a kenésre szánt margarint /ez kb. 2 dkg volt/ és odakészítettem az összekevert cukor és fahéj keverékét. Ahogy kivettem a sütőből a tepsit  még forró volt a tészta ekkor lekentem a margarinnal és beszórtam a fahéjas cukorral és rácson hagytam kihűlni. Az illat már nagyon csábított:-))
végül  csak téptem és ettem és ettem!
Ui: Azért hirtelen csak egy darabot tudtam de az nagyon jólesett, habkönnyű a tésztája!
Jó étvágyat!


5 megjegyzés:

Katalin írta...

Csudajó lehetett :-)

Katalin írta...

gyönyörű, és elképzelem, micsoda illata lehet, és milyen finoommmmm, :)

Lívia írta...

Nagyon finom lehetett. Ki kell próbálnom, mert imádom a kelt tésztákat.

Timi írta...

Nagyon finom lehet! Ma én is fahéjasat sütöttem.. fátyolos fahéjas kalácsot :o)

Éva írta...

Katalin köszi finom volt!
Katalin nagyon finom volt , köszi!
Lívia egészségetekre!
Timi hű az is nagyon finom lehetett !