2018. július 8., vasárnap

Zakuszka házilag

Egyszer kóstoltam  még régebben amit ajándékba kaptam és valahogy eddig az elkészítése elmaradt. Most  kis mennyiségből  elkészítettem  de talán még nyár végén is  készíthetek:)

Hozzávalók:  1/2 kg padlizsán, 1/2 kg kápia paprika, 1 db tölteni való paprika, 25 dkg vöröshagyma, olaj, 35 dkg paradicsom, só, őrölt  bors,/ebből a mennyiségből 3 kis üveggel lett/
😉
Elkészítése:Padlizsánt kápia paprikát megmostam megtöröltem és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és  230  C fokon kb. 45' puhára sütöttem  mikor kihűlt meghámoztam. Paradicsomot forró vízbe mártottam héját lehúztam a húsát felkockáztam. Finomra vágott vöröshagymát az olajon dinszteltem majd hozzátettem a felkockázott paradicsomot amit pépesre főztem  hozzátettem a sült paprika és padlizsán húsát. Alacsony hőfokon 30' főztem  sóval , őrölt borssal  és kevés csípős paprikával ízesítettem. Forrón üvegekbe  pakoltam lezártam  ezután 5'-re megfordítottam  majd vissza és  száraz dunsztban hagytam kihűlni. Dekoráltam  és hűtőbe tettem.😊

Mert a házi mindig jobb!

5 megjegyzés:

Gerdi írta...

De szeretem a zakuszkát! Gyerekkoromban Anyukám minden ősszel nagy adagot főzött, s szinte tavaszig rájártunk. Igyekszem őrizni ezt a hagyományt, bár tavaly épp elmaradt a zakuszkafőzés. Idén nem szeretném kihagyni. S ha már hozzálátok, sokat főzök egyszerre. Mert a kevéssel is eltelik az idő, akkor meg minek elaprózni? :-) Anyukám receptje szerint minden hozzávaló zöldségből 1 kg kell -paprikából többet szoktunk. Én háromszoros adagot főzök, Anyósommal társulva.

Éva írta...

Gerdi nálunk ez most csak kóstoló lesz, ha ízlik a családnak talán még egy kis adagból készítek. Kellemes időtöltést. Gondolom téli napokra is jut nem tesztek bele semmi tartósítót? Nem merev oda pakolni ahová a lekvárokat szoktam mert az csak egy szellőző szekrény polcára van pakolva és a zakuszkában semmi tartósító nincs félek hogy megromlik!

Juci írta...

Jaj de nagyon megkívántam, pedig februarban fogyott el az utolsó uveg.
3o-35 uveggel szoktam főzni, de csak szeptemberben, amikor a zöldsegeket olcsobban megvehetem.

Gerdi írta...

De, tettünk bele mindig tartósítót. Sokáig kell főzni -addig, míg feljön az olaj a tetejére-, az is tartósítja, meg szárazdunsztba tesszük, de azért kis szalicilt mindig kevertünk bele a végén, mert akár tavaszig is volt belőle. Néhány éve a lekvárokba nem teszek tartósítót, csak lezárás után fejtetőre állítom néhány percig, még nem romlott meg egy sem. Nem tudom, hogy ez működne-e a zakuszkánál is. Nem merném kipróbálni, csak kis adagnál.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Nálatok ízlik-e a családnál. Mi szoktunk adni kóstolót belőle ismerősöknek, szinte mindenkinek ízlik.

Éva írta...

Juci köszi! Szerintem nálam is lesz még egy forduló majd később:-))
Gerdi azóta megnéztem blogodon látom hogy tesztek bele ahonnan vettem a receptet ott nem írták de gondolom a kis mennyiség miatt! Szerintem legközelebb teszek bele én is és akkor téli napokra is jut belőle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...