2021. június 26., szombat

Nádasdi mákos pogácsa "Ízőrzők" Nádasd

Senkit ne tévesszen meg ennek valóban ez az elnevezése és a műsorban  is elhangzott hogy ez egy régi recept és kedvelt sütemény. Többször láttam és  nagyon tetszett de mivel most az utóbbi időben  meleg volt a sütő bekapcsolásához  viszont a mai napon kicsit  kellemesebb  idő lévén gyorsan elkészítettem kisebb mennyiségből, ezt írom le😊


Hozzávalók: tészta:25 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 1,5 dl tejföl, 1 db tojás a tésztába + 1 a kenéshez, csipet só, 1 evőkanál cukor, 1,5 dkg friss élesztő, fél dl tej, töltelék: kb. 18 dkg darált mák + 4 evőkanál porcukor, + olaj a tepsi kenéséhez és a tészta gyúrás közbeni kenéséhez.

🌺

Elkészítése:Langyos tejbe tettem a cukrot  az élesztővel és hagytam felfutni. Kimért lisztet a margarinnal összemorzsoltam hozzátettem a csipet sót , tojást, tejfölt és a felfutott élesztőt  összedolgoztam a tésztát . Lisztes gyúrótáblára tettem ahol tovább  gyúrtam simára ekkor két darabra vettem és külön -külön gömbölyítettem letakartam és kevés ideig hagytam  pihenni kb. 20' volt. Közben a darált mákot a cukorral átforgattam. Tepsit olajjal kikentem.( A műsorban kétféle formázási módját mutatták a tésztának az egyik mikor csak kisebb darabokra vágták a tésztát egyik felét olajjal megkenték beszórták cukros mákkal a tészta másik felét ráhajtották körbenyomkodták és úgy tették a tepsibe ahol villával megszurkálták és lekenték felvert tojással, a másik technika mikor kinyújtják négyszögletesre a tésztát megkenik olajjal beszórják a töltelékkel és feltekerik mint a kalácsot azután lelapogatják nyújtófával is átsimítják és így teszik tepsibe ahol  hasonlóan az előzőekhez szurkálják és megkenik) Elkészítésnél én  a második verziót választottam. Mindkét darab tésztát így készítettem el és előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem.   Nagyon finom !!

Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, és biztos finom is. Érdekes, erre a Nádasdi részre nem emlékszem, pedig mindet nézem.
Azért a melegben is nagyon jó sütit enni, ha sütni nem is annyira 😃.
Nálunk most is nagyon meleg van.

Éva írta...

Köszi Katalin finom volt. Mai napon én sem álltam volna le sütni de tegnap reggeli órákban olyan kellemes levegő volt még délben is csak 25 fok volt.

Gerdi írta...

De jól néz ki ez a "pogácsa"! Ezért érdemes bekapcsolni a sütőt. Én is sok mindent kinéztem az Ízőrzőkből, de még nem igazán került sor rájuk. Szeretem, nagy becsben tartom ezeket a hagyományos recepteket.

Éva írta...

Gerdi köszi, már régóta vártam az alkalmat hogy elkészítsem. Majd idővel egy-egy hűvösebb napon sorra kerülnek az elmaradt sütik nálad is biztos.A hagyományos recepteket én is nagyon kedvelem és azokban még soha nem csalódtam!