2021. június 2., szerda

Virág briós

Szeretem a kelt tésztákat és kihívás számomra ha olyan formában készül amit eddig még nem próbáltam. Most Okki csábított el  ezzel a brióssal amit én is elkészítettem  igaz nálam más  alapanyagokból  és fele mennyiségből  azt írom le 😉

Hozzávalók 5 darabhoz: 25 dkg finomliszt, 1,5 dkg friss élesztő, csipet só, 1,5 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja, 2,5 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás/ fele  a tésztába , sárgájának a felével kentem a tésztát/.

🌸

Elkészítése:  Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalókat  a már felfutott élesztővel együtt és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát közben beledolgoztam az olvasztott vajat is. Tálat olajjal kikentem ebbe tettem a tésztát letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam  öt felé vettem és egyenként gombócokat formáltam a tésztából amit letakarva még 15' pihentettem. Ezután minden  gombócot kettévágtam és egyenként kb. 24 cm-es rudat sodortam belőle amiket U alakra formálva egymásra pakoltam..... mielőtt folytatnám inkább nézzétek meg  Okkinál     jó részlet fotó  található! A megformált tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe raktam  letakarva 30' pihentettem ezután tojássárgája és  pici víz keverékével lekentem szezámmaggal beszórtam és előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem😋 

Jó étvágyat kívánok!


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Láttam már Okkinál is, nálad is nagyon szépek lettek! Tényleg mintha virágok lennének 😊.

Éva írta...

Köszi Katalin:)