Érdekesnek és finomnak tűnt ez a sütemény kevesebb mennyiségből elkészítettem ezt írom le😉
Hozzávalók:25 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1 db tojás sárgája, csipet só, 1 evőkanál cukor, 5 dkg vaj/margarin, tészta forgatásához: kristálycukor
🌺
Elkészítése: Langyos tejbe tettem a cukrot élesztőt 1 tk lisztet elkevertem és hagytam felfutni. Kimért lisztet összemorzsoltam a margarinnal ezután a többi hozzávalóval a már felfutott élesztővel együtt bedagasztottam a tésztát. Tiszta konyharuhát liszttel megszórtam és ennek a közepébe tettem a tésztát ezután a konyharuha négy sarkát összekötöttem úgy hogy egy fakanalat áttudjak rajta dugni. Nagyobb edénybe hideg vizet öntöttem és ebbe tettem bele a tésztát a fakanál tartotta 1 órát volt a vízbe a tészta. Mikor kivettem hagytam lecsepegni majd a konyharuhából kivettem gyúrótáblára tettem kisebb darabokra vágtam és ezeket a darabokat egyenként kristálycukorral megszórt gyúrótábla részen rúdnak sodortam majd kb. 6 cm -s darabokra vágtam . Ezeket a masni szerű darabokat még egyszer megforgattam cukorba és zsírral kikent tepsibe pakoltam. Előmelegített sütőben 200 C fokon 20' sütöttem. Még meleg volt mikor kiszedtem a tepsiből mert később a karamellizált rész jobban leragadt volna 😋
Jó étvágyat kívánok!
6 megjegyzés:
Ez nekem is ismerős, már láttam ilyet többször is, de még nem készítettem el. Nagyon fincsi lehetett! 😊
Katalin köszi finom volt!
De ügyes vagy, hogy megsütötted ezt a régies süteményt! Már régebben olvastam róla, hogy régen a kútban kelesztették, miközben a mezőn dolgoztak, azóta izgatja a fantáziámat, de még nem szántam rá magam. Persze kutunk nincs, marad a fazék víz, közben kapálgathatok kis kertemben. De egyszer muszáj nekiállnom, nagyon finom lehet!
Gerdi köszi, már én is régóta készültem elkészíteni mert kíváncsi voltam hogy működik? Csodák csodája szépen megkelt a tészta a hideg vízben is.
Hallottam már róla, még nem próbáltam. Finomnak tűnik :)
Fáni köszi, finom volt megérte elkészítenem:)
Megjegyzés küldése