2021. augusztus 26., csütörtök

Mandulás kalácsgolyók

Heti képes újságban találtam  ami megtetszett   kevesebb mennyiségből és kis változtatással de így is nagyon finom lett:)

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 db tojás, 6 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 1 dkg friss élesztő, 1 mk. őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 dl langyos tej,  csipet só, tészta kenéséhez: 1 felvert tojás, apróra darabolt mandula, 1 evőkanál barna cukor.


Elkészítése: Langyos tejbe tettem a mézet az élesztővel együtt  és hagytam felfutni. Liszthez tettem a fahéjat, sót,  citrom reszelt héját  összekevertem majd az élesztős tejet , tojást, olvasztott margarint is hozzátéve bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam duplájára kelni ezután 6 felé vettem a tésztát golyókat formáltam a tésztából  ( előzőleg  egy kisebb méretű tepsit margarinnal kikentem) felvert tojással megkentem és a mandulába forgatás után az odakészített tepsibe raktam. A golyókat egymástól 2-3 cm-re pakoltam és letakarva 30' ismét pihentetés következett. Ezután barna cukorral megszórtam a golyókat és az előmelegített sütőben 180 C fokon 35'-ig sütöttem😋 

Jó étvágyat kívánok !

📌/Az újság  mézes mascarponét ajánlott  mellé amit én  inkább most kihagytam😉/

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták, finom lehet a mandulával és a barna cukorral, ami gondolom karamellizálódott rajta sütés közben.

Éva írta...

Katalin köszi nagyon finom volt, nem volt túl édes mivel a tésztájába csak 1 evőkanál méz volt de a barna cukor kissé kiegészítette:)