2021. október 8., péntek

Varsányi túrós lepény "Ízőrzők" Varsány

Ezt a műsort is  láttam már többször és ez a recept nagyon megtetszett de gondban voltam a csökkentett mennyiség  kalkulálásával? Most mégis nekivágtam csak érdekesség képen  a megadott mennyiség 20 tepsi túrós lepény/ amit kemencében sütnek tepsi is jó nagy/ elkészítéséhez volt megadva .Most  ezt csökkentett mennyiségből elkészítettem 😊

Itt még hűlt  a tészta...

Hozzávalók: tésztához: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 db tojás, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, csipet só, 1 tk olvasztott zsír, 1/2 dl olaj, töltelék: 25 dkg tehéntúró, 2 közepes nagyságú krumpli, 3 dkg olvasztott margarin, csipet só, 4 evőkanál cukor, 1/2 csomag vaníliás cukor,   fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, tetejére: cukor és őrölt fahéj keveréke, tepsit zsírral kentem.

 ez már kóstolásra vár😋

Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem cukrot bele morzsoltam az élesztőt , hozzá tettem az  olvasztott zsírt és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalókat  a már felfutott élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát/a műsorban elhangzott hogy náluk  nem bedagasztani szokták hanem kidagasztani/ az olajat a vége felé adagoltam a tésztához. Letakarva hagytam duplájára kelni. A töltelékhez a krumplit megpucoltam felkockáztam és enyhén sós vízben puhára főztem  ezután krumplinyomón átnyomtam  hagytam hűlni. Áttört túróhoz tettem a már kihűlt krumplit, olvasztott margarint, kétféle cukrot , kicsit felvert tojást,  citrom reszelt héját , 1 evőkanál lisztet és a tejfölt az egészet simára kevertem.A megkelt tésztát lisztes gyúrótáblán átgyúrtam  és kinyújtottam amit zsírral kikent tepsibe tettem  olvasztott zsírral a tészta széleit körbekentem ezután a tölteléket rákanalaztam. Elsimítottam a tölteléket és cukros fahéjjal  berácsoztam. Előmelegített sütőben 220 C fokon 25'-ig sütöttem!

Jó étvágyat kívánok!

14 megjegyzés:

Katalin írta...

Erre én is emlékszem, láttam már, többször is 😊.
Nagyon guszta lett amit sütöttél, szép nagy tepsivel lett belőle. Biztos nagyon finom volt!

Éva írta...

Katalin köszi finom volt, azért ez nem volt annyira nagy tepsi csak 22x28 cm !

Vera írta...

Hú de guszta, biztos finom is,hisz túrós

Éva írta...

Köszi Vera nagyon finom volt!

teller-cake írta...

Nagyon érdekes így krumplival a töltelékben, szuperül néz ki!

Éva írta...

Egyáltalán nem érződik benne a krumpli de nagyon finom köszi teller-cake:)

Gerdi írta...

Milyen szorgalmasan sütögeted az Ízőrzős recepteket! Nagyon jók, én is sokat kinéztem, bár még nem sütöttem közülük. Pedig ez is nagyon tetszik. Nekem is van egy krumplis-túrós receptem, s tudom, hogy igen finom lesz a végeredmény. Egyszer talán ilyen formában is megsütöm...
Gratulálok a 11 évhez, a lelkesedésedhez és kitartásodhoz is! :-) Még sok-sok egészségben töltött, sütős-főzős és blogolós évet kívánok Neked!

Éva írta...

Gerdi szeretem ezeket a recepteket egyszerűek és ízletesek gondom a csökkentett mennyiségnél szokott lenni hogy mennyi az annyi? Nagyon szépen köszönöm jókívánságodat!

Gizi írta...

Nagyon guszta, és biztosan nagyon finom sütemény. Krumplis töltelékkel még nem sütöttem túróst, de kifogom próbálni.

Éva írta...

Gizi köszönöm nagyon finom volt . Egyszer mindenképpen próbáld ki mert nagyon jó így együtt a túróval ,sok sikert váljon egészségetekre:)

Vicuska írta...

Remek!

Éva írta...

Vicuska de örülök hogy itt vagy köszönöm!

Ani írta...

Milyen különlegeset sütöttél! Még nem is hallottam krumplis túrós receptről.

Éva írta...

Ani itt az ideje hogy egyszer próbáld ki mert nagyon finom:)