2022. január 23., vasárnap

Buci kenyér kisebb változata

A  takarékosság  továbbra is folytatódik  de nem csak nálunk  szerintem sok család életében az idén is  sajnos!  Sok esetben már rájöttem hogy sokkal  olcsóbban és sokkal finomabb kenyeret tudok házilag készíteni. Ezt a kenyeret mikor először készítettem  1/2 kg lisztből  már akkor is nagyon ízlett és külsőleg is tetszetős volt , most  kisebb változatban  sütöttem meg  és most sem csalódtam  👌


Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos víz, fél teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olaj / előző elkészítésnél olívaolajat használtam , most sima étolajat/


Elkészítése: Kevés langyos vízbe tettem a cukrot  belemorzsoltam az élesztőt kevés lisztet és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a sót felfutott  élesztőt és a maradék vízzel bedagasztottam a tésztát a végén dagasztottam bele az olajat. Letakarva 3/4 órát hagytam kelni.  Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam a tésztát  megformáztam és egy sütőzacskóba  tettem tészta tetejét bevágtam éles késsel és vizes ecsettel átkentem lezártam a zacskót és egy kisebb jénaiba tettem. Közben előmelegítettem a sütőt 200 C fokra és sütőbe tettem  az jénait   ahol 40'-ig sütöttem  a kenyeret. /Lemértem a már kisült kenyeret 45 dkg lett belőle / 

Jó étvágyat kívánok!

7 megjegyzés:

Ani írta...

Lànyom kiszámolta, hogy neki 150 ft-ra jön ki egy kg kenyér a villanyáram nélkül. Finomabb is a házi. Nagyon guszta lett a cipócskád.

Katalin írta...

Gyönyörű lett, kívül-belül! De jó ötlet volt a sütőzacskóban való sütés, megérte 😊.

aranyos fodorka írta...

Hát ez az ! Ha rájönnének az emberek, hogy a "bóti" milyen ócska, milyen szégyellni-való - akkor nem vennék és sütnének otthon. Mert nem nagy művészet...És az legalább kenyér. De hát inkább nyomkodják a mobiljukat és eszik az ócska kenyereket (is).
A felvágottakról szó se essen...és az u.n. "adalék-anyagokról" se. Zömében szemét az, amit manapság a boltokban árulnak.Szépen csomagolva, hamis adatokkal ellátva.....

undercover írta...

Gyönyörű a kenyered, Éva! Ezt a sütőzacskó dolgot kipróbálom én is, köszi. Nem is értem, miért vesznek az emberek nálunk is a boltban kenyeret, ami fűrészporra hasonlít. Van itt a faluban egy MiaManó bolt, ahol finom kenyeret lehet kapni,de ott 450 gr 500 ft körül van, és a bolt nyitvatartása is rém kényelmetlen.

Éva írta...

Ani sokszor számolgattam már én is , különösen hogy nekünk kettőnknek a kevesebb is elég így pár napig nincs gondom rá. Köszi !
Katalin köszi , jó tapasztalatom van a sütőzacskóval egyszer próbáld ki!
aranyos fodorka igazad van, sokszor jobb is hogy nem tudjuk hogy mit eszünk!
undercover köszönöm. Próbáld ki a sütőzacskóval nekem jó tapasztalatom van vele és szép finom a kenyér! Jó sütögetést kívánok!

teller-cake írta...

Igazán gyönyörű lett, igazán mestere lettél a kenyérnek!

Éva írta...

teller-cake köszi szépen!