2022. május 4., szerda

Befőzési dilemmám .....

.... ami talán korainak tűnik  de nem alaptalan számomra  az előjelzéseket hallgatva😔 

Már az előző években is  csökkentett mennyiségben tudtam eltenni  befőtteket ennek egyszerű oka volt de annál inkább  pénztárcát érintő ! A mostani helyzet talán még annál is elkeserítőbb  hiszen látom a boltokban a napról napra jelentkező áremelkedéseket  a gyümölcs-zöldség  nagyban függ az időjárási viszonyoktól és az egyéb helyzettől is.   Másik dolog amit az utóbbi években észrevettem és talán ez is közrejátszik abban hogy igencsak meggondolom  érdemes-e befőznöm  az pedig  az időjárási viszonyok megváltozása. Tulajdonképpen ősz mint évszak  alig  érezhető  sokáig volt az elmúlt évben is meleg és  mivel bérházban lakunk / egy beépített szellőző nyílással ellátott  szekrénybe  tudom tárolni  a  befőtteket/ ami nem  egy ideális  hely  ezért  pár üveggel megromlott😔 . Ez természetesen kiszámíthatatlan  lehet hogy most hűvösebb  időnk lesz, de ha  megveszem a drága gyümölcsöt  hozzá  a nem éppen olcsó cukrot vagy a  kitudja milyen drága zöldségeket  és abból is tönkremegy pár üveg? Lehet hogy jobban járok ha bolti lekvárt  veszek időnként . Tudom a házi mindig  finomabb, de aki mindent boltból kénytelen megvenni  szerintem sokan vagyunk  ezzel így, annak többször átkel gondolni  hogy mit és mennyiért?



8 megjegyzés:

Katalin írta...

Gondolom nem vagy egyedül ezzel.... az árak hetente, vagy inkább naponta változnak, vagyis mennek felfelé. Hogy mi lesz még ebből, arra nem is jó gondolni. Én azért idén is befőzök majd, csak esetleg kevesebbet - szerencsére nálunk nagyon ritkán romlik meg valami - mert egy házi lekvárnak nincs párja. Most nemrég csak kíváncsiságból néztük bolti kekvár árakat, azok sem olcsók.
Cukrot pedig addig érdemes venni többet, ameddig árstop van, és ameddig még lehet kapni....
Kedves Éva kívánom neked hogy idén is sikerüljön annyi mindent és olyan minőségben eltenned, amennyit szíved szerint szeretnél!

Éva írta...

Katalin abban biztos vagyok hogy ezzel nem vagyok egyedül sajnos. Házi lekvár sokkal jobb azt már évek óta tapasztalom, csak sajnálom mikor észreveszem hogy hiába igyekeztem. Birslekvárral jártam pórul, lányom hozott meggyet és málnát az kibírta . Az hogy milyen termés lesz az idén még az is bizonytalan. Bolti lekvár igen drága de szokott kedvezmény lenni a boltunkban ilyenkor szoktam vásárolni. Köszönöm jókívánságaidat bizakodom hogy abból a sok befőttes üvegből ami felhasználásra vár pár üveget azért megtudok majd tölteni!

Erika írta...

Évike, még nagyon korai ha az őszi befőzést szeretnéd megtervezni. 🙂 Az biztos, hogy az idei befőzés sem lesz olcsó. Boltból én nem főzök be, mert legtöbb helyen nem hazai termék van... és nem ez a legnagyobb indok nálam... Érdemes szedd magad akciókban részt venni. Évek óta így oldjuk meg. Piacon az idős néniket és bácsikat keresem, jobban szeretek tőlük vásárolni. Mondom én ezt úgy, hogy így neveltek a szüleim,mivel két családtagom is konzervgyárban dolgozott. 🙈 Gyerekfejjel sosem értettem, miért van nagyon sok élelmiszer tiltólistán. Felnőttként már én is tudom. Bízom benne nagyon, hogyha kevesebb mennyiséget, de valamennyi lekvárt, befőttet... sikerül üvegekbe tölteni. Nálunk még a cukorral lehetne spórolni. Egyre több helyen olvasom, hogy cukor nélkül készítik a lekvárt és a többi finomságot. Igaz évről- évre kevesebb cukrot használok a befőzéshez, de elhagyni még nem tudjuk. 🙂 Sok szerencsét kívánok Évike, hogy minél több finomságokkal meg tud tölteni az üvegeket.

Éva írta...

Erika köszi a biztatást, tudom hogy még van idő és annyi minden történhet addig is. Bizakodom és remélem megoldom majd ezt a dolgot is mint annyi mindent eddig is!

aranyos fodorka írta...

Nem nagyon értem, miért/mitől romlott meg a lekvárod ?A hely (zárt szekrény) miatt ? Hát nincs a szobában szekrényed, aminek a tetejére pakolhatnád ? Az esztétika nem annyira fontos, mint a jó lekvár... Én akkor se ennék bóti lekvárt, ha ingyen adnák. És inkább kevesebbet teszek el, de arról tudom, mi van benne. Az biztos, hogy az árak a csillagok felé közelednek, de enni valamit azért mégis kell, vagy néha sütni - szóval akármennyi is lesz a gyümölcs ára, én is tervezek lekvárfőzést - legfeljebb kevesebbet. És ha lesz lehetőségem, elmegyek oda, ahol közvetlenül a termelőtől lehet vásárolni. És a cukor nálam már be van tárolva....(meg a kenyeremhez a liszt is...)

Éva írta...

aranyos fodorka szekrény tetejére nem tudom rakni mert ott biztos megromlana mivel ott aránylag meleg a levegő. Ebben a szekrényben amiben eddig tároltam tud levegőzni, Nem sok romlott meg de azt is sajnálom. Nagyon messzire menni termelőtől vásárolni nem nagyon tudok. Remélem minden jóra fordul szebbnek látom a világot és kicsit tudok azért én is elrakni? (Az elmúlt évben baracklekvárt keveset sikerült eltennem ezért hamar el is fogyott. Valóban a bolti közel nem olyan mint volt az enyém!)

Gerdi írta...

Bolti lekvárt, befőttet én sem szoktam venni- kivéve ananászt és nagyon ritkán áfonyalekvárt, mert Leányzóm odavan a rántott sajtért, ami ennek a kíséretében fogyasztandó. Mi vidéken élünk, így viszonylag könnyebb a befőzni való alapanyag beszerzése- ismerősöktől, szedd-magad gyümölcsösből, ritkábban boltból. A határban lehet gyűjtögetni vadszilvát, csipkebogyót. Saját termés is van kevés, de még nem befőzni való mennyiség. De azon vagyunk. Épp azért, mert nem szépek a jövőre való kilátások. Sajnos. De az ember leleményes, így vagy úgy, minden kialakul.

Éva írta...

Gerdi az biztos hogy vidéken kicsit könnyebb lehet, de én is reménykedem abban ahogy írtad is hogy így vagy úgy majd kialakul:)