2023. február 14., kedd

Sajtos bagett

 Fele mennyiségből készítettem  és  egyéb változtatással  készült  nálam , a recept innen !



Hozzávalók 4 darabhoz: előtészta:2,5 evőkanál kenyérliszt, 2,5 evőkanál finomliszt, 1,5 g friss élesztő, fél dl langyos víz, tészta: 20 dkg finomliszt, 5 dkg kenyérliszt, az egész előtészta, 1 felvert tojásnak a fele, 1 dl langyos víz, 1/2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, csipet friss élesztő, 2,5 dkg puha margarin, töltelék: kb. 3 dkg  olvasztott margarin, 5 dkg reszelt sajt. Tészta tetejére + kevés sajt.

🌷

Elkészítése: Az előtészta hozzávalóit edénybe tettem összekevertem hagytam  pár órát  szoba hőmérsékleten majd estére hűtőbe tettem. Másnap  kimérten  tálba a kétféle lisztet   hozzátettem a többi hozzávalókat az előtésztával együtt és jól bedagasztottam. Vékonyan kiolajozott tálba tettem letakarva hagytam duplájára kelni.  Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát  kicsit átgyúrtam majd négy felé vágtam. Egyenként  a tésztákat kézzel hosszúkásra formáltam és ismét letakarva 15' pihenés következett. Ezután  a tésztákat kézzel ellapogattam hosszúkás négyszögletes formára olvasztott margarinnal megkentem és beszórtam sajttal majd feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Mikor már mind a négy  tepsiben volt akkor vízzel a tetejét lepermeteztem és sajttal beszórtam. Addig pihentek még előmelegítettem a sütőt 180 C fokra  ekkor a  tészta tetejét középen  szikével végig vágtam, a sütőbe mielőtt betettem  a tepsit vizet permeteztem és  30' sütöttem.😋

📌Nagyon finom lett, de valahogy mikor a tésztát bevágnom kell  soha nem sikerül olyan látványosra/biztos gyengén vágom?

Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek! 😊 És gondolom nagyon finomak is voltak, a tetejükön a sajttal.
Előtésztával még nem dolgoztam, de biztos jót tett a tésztának.
Egy kenyérreceptet már rég kinéztem, hasonló eljárással, de még nem került rá a sor....

Ani írta...

Én is előtésztával dolgozom. Kicsit talán kevesebb élesztő kell így. Nagyon formásak, helyesek lettek a bagettek. Évitől tanultam, hogy oldalirányba kell bevágni, akkor jobban látszik.

Gerdi írta...

Szép kis pufik! A bevágás csak látvány, nem panaszkodnék, ha így raknád elém! :-)

Éva írta...

Katalin köszi, ritkán szoktam én is előtésztával készíteni de valóban nagyon finom puha és kevesebb élesztővel készíthető el.
Ani köszi az ötletet legközelebb ferdén vágom de ennél a receptnél szétkellett volna nyílni bár én másfajta sajttal készítettem mint Limara talán az is volt a gond. Az íze nagyon finom volt.
Gerdi köszi, nekem sem okozott gondot :-)) Szívesen megkínáltalak volna !