2024. április 3., szerda

Csíkos kalács kifli formában

Napok óta  kalács járt az eszembe  de  egy személyre  készíteni   csak kis adagból  érdemes. Akkor jutott eszembe ez a megoldás, bár most is csak az egyiket fogom  elfogyasztani pár nap alatt de a másikat  egészben beteszem  a mélyhűtőbe és biztos lesz aki szívesen  megeszi majd 👪


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg olvasztott margarin, 1  tojássárgája, 1 evőkanál kakaó  a tészta felébe.


Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt lisztet  tettem hozzá és hagytam felfutni. Kimért liszthez  öntöttem a már felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam a tésztát. Kétfelé vettem az egyik felébe  dolgoztam bele a kakaót. Mindkét tészta darabot simára  dagasztottam és letakarva hagytam duplájára kelni.  Enyhén lisztes gyúrótáblán mindkét tésztát ketté vágtam és ovális alakra nyújtottam. Világos  tésztára tettem a kakaóst és feltekertem kicsit  meghajtottam.  Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam mindkét  tésztát és még  hagytam 15' pihenni addig előmelegítettem a sütőt. A tésztát tojássárgája és kiskanál tej keverékével lekentem és  sütőbe pakoltam ahol 200 C fokon 20' sütöttem.😋 

Jó étvágyat kívánok !

10 megjegyzés:

Fáni írta...



Nagyon gusztusos

Ani írta...

Esetleg én szívesen megeszem. :)Nagyon finom lehet.

Gizi írta...

Nagyon guszta kiflik, és milyen ötletesen oldottad meg.... óriáskiflinek formáztad. Váljék egészségedre. Régen lehetett sós óriás kiflit is kapni, nagyon szerettem.

Éva írta...

Fáni köszi!
Ani szívesen megkínálnálak de majd legközelebb mert már elfogyott!
Gizi köszönöm , azt a fajta óriás kiflit én is nagyon szerettem !

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki! Jó megoldás a mélyhűtő, én is szoktam így eltenni, mert a kelt tésztákat én is csak frissen szeretem 😊.

Éva írta...

Katalin köszi, nálam bármelyik sütemény ha marad megy a mélyhűtőbe!

teller-cake írta...

Először gyönyörű, fényes kiflinek néztem messziről, de micsoda ötlet... csodás! :-)

Éva írta...

teller-cake köszönöm!

aranyos fodorka írta...

Hát ha még egy kis dió is került volna bele.... de biztos így is finom volt.

Éva írta...

aranyos fodorka kalácsba ritkán szoktam diót tenni, inkább mazsolát de most az is kimaradt. Köszi finom volt !