2025. január 12., vasárnap

Fahéjas csiga

Szeretem a fahéjas süteményeket , mikor megláttam itt   a receptet egyből eldöntöttem hogy  elkészítem. Természetesen fél adagból és  a  meglévő alapanyagaimból 😊 azt írom le !


Hozzávalók: tésztához: 25 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos tej, csipet só, 3 evőkanál cukor, 4 dkg puha margarin,1 db felvert tojásnak a fele, töltelék: 4 dkg puha margarin, 3 evőkanál nád cukor, 1 evőkanál fahéj, kisült csigák tetejére: 3 evőkanál tejföl amit  szitán lecsepegtettem , 2  teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál vaníliakivonat.


Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsolva  az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót az élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát  amit letakarva hagytam duplájára kelni. Közben kikevertem a töltelék hozzávalóit . A megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam szögletesre és megkentem a töltelékkel majd szélesebb felétől kezdve feltekertem. Éles késsel  feldaraboltam. Zsírral kikente nagyobb torta formába pakoltam közel egymáshoz és letakarva hagytam még 15' pihenni.  A lejárt idő után előmelegített sütőbe tettem ahol 180 C fokon 30 ' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből   lekentem a tejföl-cukor-vaníliakivonat keverékével , mikor  langyosra hűlt akkor szedtem ki a formából 😋

Jó étvágyat kívánok !

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták, finomak lehetnek. A tejföltől még puhábbak, lágyabbak lehettek, és a fahéjtól pedig ízesek, illatosak. Ilyenkor télen én is nagyon szeretem a fahéjat használni.

Éva írta...

Köszönöm Kati, nagyon finom volt a fahéjas süteményt én bármelyik évszakban szívesen készítem.

aranyos fodorka írta...

No, mifelénk ez a fajta tésztát darázsfészeknek hívják és dióval van megszórva - de fahéjasan is finom lehet...

Éva írta...

Ismerem én is darázsfészekként is és sütöttem már mindkét töltelékkel ami finom . Most ennél az elkészítésnél különlegesnek tűnt számomra a tészta krémmel kenése ezért is tettem egy próbát. Köszi Mari.