2020. október 18., vasárnap

Gyümölcsös habos lepény 'Ízőrzők" Sárpilis

 Kis korrigálással készítettem mivel fele mennyiségből és a receptben magozott meggy szerepel, de nekem csak  házi meggydzsem van.Mégis úgy gondoltam teszek egy próbát mivel elég darabosra hagytam a gyümölcsöt nagyon finom lett😋.

Hozzávalók: tészta: 30 dkg liszt, 2 db tojás sárgája, 1,5 dkg friss élesztő, 1,7 dl langyos tej, csipet só, 1 ek. cukor, 0,8 dl étolaj, 1,5 cs. vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, magozott meggy, 3 tojás fehérje habnak  1,5 ek. cukor,  kb. 8 dkg darált dió, 3 ek. porcukor, 1 ek. kristálycukor.Tepsi kenéséhez étolaj és liszt a szórására.

🍂

Elkészítése:Tálba öntöttem a lisztet közepébe mélyedést csináltam amibe kevés langyos tejet öntöttem belemorzsoltam az élesztőt kevés cukrot tettem hozzá elkevertem és hagytam kicsit kelni. Ezután tettem hozzá a sót, tojást, citrom reszelt héját , olajat , vaníliás cukrot és a maradék  tejjel bedagasztottam a tésztát ami inkább puhának mondható. Letakarva hagytam fél órát pihenni.  Tepsit olajjal kikentem liszttel beszórtam és a megkelt tésztát beleöntöttem  kézzel elegyengettem. Mivel nekem meggydzsem volt csak így próbáltam nagyobb darabokat kanállal kivenni és elszórtam a tésztára rakni hogy jusson bőven mindenhová ezután negyed órát pihentettem. Előmelegítettem a sütőt 200 C fokra  és a lejárt idő után betettem a tepsit  ahol 20' sütöttem a tésztát .Mikor már a vége felé járt a tészta sülési ideje akkor vertem fel  3 tojás fehérjét  kemény habnak közben 1,5 evőkanál cukrot tettem hozzá. Kivettem a sütőből a tepsit rákentem a habot  és az előzőleg összekevert darált dió és porcukor keverékével beszórtam a hab tetejét. Végül  1 evőkanál kristálycukrot is szórtam a  sütemény tetejére és visszatettem a sütőbe  ahol csökkentve a hőt 180 C fokon még 15' sütöttem.😋

Jó étvágyat kívánok!


7 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomat sütöttél, nagyon jó lehetett a házi meggydzsemmel! Ha megvan még a felvételek között a Sárpilis rész, akkor megnézem 😊

Tiffanylda írta...

Ez nagyon finom lehet. Imádom a meggylekvárt, van is belőle! Szerintem jobb is így, mint magozott meggyel! Köszi!:)

Éva írta...

Katalin köszi ez valóban nagyon finom . Már kétszer láttam a műsort és most jutottam el oda hogy tegyek egy próbát.
Tiffanylda köszi, általában én nem nagyon turmixolom el a meggyet nagyon jó lett a sütiben.

Gerdi írta...

Szépek a szeletkéid! :-) Jó kis recept, tetszik, hogy kelt tészta az alja. No meg a meggylekvár és hab is rajta! :-)

Éva írta...

Gerdi köszi, nagyon finom:)

Ani írta...

Ó, de finom lehet!

Éva írta...

Ani köszi, finom volt!