2020. november 18., szerda

Meggyes pirog🍒

 Napilap receptjét teszteltem fél adagból kicsit változtatott alapanyagokból azt írom le😉


Hozzávalók fél adaghoz amiből 9 db lett: tészta: 20 dkg finomliszt, 10 dkg főtt  burgonya, 1 dkg friss élesztő,  1 tk. cukor, 2 ek. olvasztott margarin, 1 tojássárgája, csipet só, 0,8 dl. tej, töltelék: kb. 1,5 dl meggylekvár/ saját készítés  elég darabos benne a gyümölcs/, fél cs. vaníliás pudingpor, 1 tk. vaníliás cukor , 1 evőkanál  cukor. tészta kenéséhez :tojás

 🍒 

Elkészítése:  Burgonyát megpucoltam felkockáztam és puhára főztem majd áttörtem.  Meglangyosított tejbe tettem a cukrot élesztőt kevés lisztet és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem az összes hozzávalót a kihűlt krumplival együtt és bedagasztottam a tésztát és duplájára kelesztettem. Közben elkészítettem a tölteléket is: a lekvárt edénybe öntöttem kevés vizet öntöttem hozzá kb. fél dl volt  a kétféle cukrot beletéve hagytam kicsit főni majd a pudingot is kb. fél dl vízzel elkevertem és besűrítettem vele a meggyet hagytam teljesen kihűlni. A már megkelt tésztát enyhén lisztes gyúródeszkán átgyúrtam kinyújtottam kb. fél cm vastagra és egy nagyobb pohárral /8,5 cm átm./ kiszaggattam.  A tészta közepébe tettem a meggyes töltelékből ezután ráhajtottam a tészta tetejét és villával körbenyomogattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és 20' pihentettem. Felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 180 C fokon 25'-ig sütöttem. Nagyon finom  puha tésztát képzeljetek el 😋 Férjuram nem kedveli nagyon az élesztős süteményeket de ebből 3 darab lecsúszott egy ültő helyében😍

Jó étvágyat kívánok!

7 megjegyzés:

Katalin írta...

Szuper receptet teszteltél ismét 😁. Úgy látom jól vizsgázott, nagyon guszta lett 😀.

Gerdi írta...

Hmmm, meggyes, ez már csak finom lehet! :-) A krumplis tészta mindig finoman puha lesz, szeretem. Szépek lettek a kis pirogok!

Kánya Andrea írta...

Jól néz ki!

Lívia írta...

Ne haragudj Évikém, de nekem ahányszor csak az oldaladra megyek az jön be hogy "Fenyegetés ártalmatlanítva". - meg még ki is írja, a fenyegetés nevét.
Ezért nem tudok az oldaladon maradni és hozzászólást írni. Most is félve tettem.

Éva írta...

Katalin köszi nagyon finom lett!
Gerdi köszi!
Kánya Andrea köszi!
Lívia nem tudom mi ez amit már korábban is jeleztél. Mások még eddig nem értesítettek erről a problémáról.Mikor korábban írtad nálam azt írta ki hogy ez a gép védve van!

Ani írta...

Nagyon érdekes és újszerű nekem . Jó ötlet.

Éva írta...

Ani köszönöm!